Rakovina plic se dá poznat podle způsobu chůze, tvrdí experti. Opravdu se na to můžeme spolehnout?

Rakovina dýchacího orgánu způsobuje poškození nervového systému
 

Tento typ rakoviny je jedním z nejzávažnějších, protože je velmi těžké ho diagnostikovat včas. Symptomy této zhoubné nemoci většinou zahrnují kašel, bolesti hrudi a dokonce i bolesti hlavy. Jedním z příznaků rakoviny plic ale může být také to, jakým způsobem se pohybujete.

U tohoto typu rakoviny je jedním z největších problémů to, že v momentě, kdy si všimnete zjevných příznaků, je už ve velmi pokročilém stadiu, jak informuje web Express.

Podle dat ÚZIS ČR na toto onemocnění v České republice umírá více než 5 tisíc lidí ročně.

Naštěstí lze ale tuto nemoc poměrně snadno odhalit, pokud víte, na co se zaměřit. Někteří pacienti trpící tímto onemocněním mají totiž problém s rovnováhou, jak uvádí odborná zdravotní internetová stránka WebMD. Tento typ rakoviny totiž ovlivňuje celý náš nervový systém a s ním spojené pohybové projevy.

Tento systém je totiž zodpovědný za naši opěrnou motoriku, kam patří i rovnováha, a cílenou motoriku. To je důvodem, proč lidé s rakovinou dýchacího orgánu mohou mít problém s pocity závratě a s udržením se na nohou. Tento příznak je také často doprovázen pocitem závratě.

„Zpočátku nemá toto onemocnění žádné symptomy, které byste mohli lehce vidět nebo cítit,“  je uvedeno na stránkách WebMD.

„Malobuněčné karcinomy plic mohou sdělit imunitnímu systému, aby začal napadat nervový systém, což způsobí, že vaše svaly přestanou fungovat tak, jak by měly. Může vám začít dělat problém i to, když se rychle zvednete ze sedu.“

Je ale potřeba si uvědomit, že tyto příznaky mohou být způsobeny také celou řadou jiných zdravotních problémů. Patří mezi ně např. nevolnost, úraz hlavy, problémy se zrakem, poškození nervu nebo migréna.

Výskyt většiny z těchto alternativních příčin ztráty balancu je zároveň také mnohem pravděpodobnější než vznik rakoviny plic.

Pokud na sobě pociťujete některé z výše uvedených zdravotních problémů, měli byste co nejdříve kontaktovat svého lékaře.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Omicron: Jak poznat, že jste se nakazili covidem, pokud jste plně očkovaní?

Klíčová slova: