Rakovina ledvin: Jaké jsou její příznaky a proč je tak nebezpečná?

Příznakem rakoviny ledvin může být mimo jiné i bolest zad a krev v moči
  |   zajímavost

Každý rok se u nás objeví tisíce nových případů rakoviny ledvin. Postihuje zejména lidi ve věku 60 a 70 let. Dobrou zprávou je, že může být často vyléčena. Ve velké míře záleží na tom, jestli její příznaky odhalíte včas.

Existují různé typy rakoviny ledvin, záleží na tom, kde přesně rakovina propukne, jak informuje web Express.

Čím dříve ji odhalíte, tím lépe

Jak moc vážná tato nemoc je, záleží z velké části na tom, v jaké její fázi vám rakovinu ledvin diagnostikují. 

Pokud tuto nemoc objevíte v prvním stadiu, tak máte velkou šanci, že váš život nijak neohrozí po dobu minimálně dalších pěti let, pokud ji ale objevíte v dalších stadiích, šance se snižují.

Pouze 10 % pacientů, kteří rakovinu ledvin objeví až v jejím čtvrtém stadiu, přežije.

Klíčové je tedy vědět, jakými symptomy se tato potenciálně fatální nemoc vyznačuje, bedlivě je sledovat a případně zakročit dříve, než se rakovina posune do dalších stadií, a značně tak ztíží její léčbu.

Rakovina ledvin je obvykle diagnostikována náhodně, to ale rozhodně neznamená, že nebudete mít žádné příznaky a že rakovinu není možné odhalit.

Toto jsou nejčastější symptomy tohoto onemocnění, jak uvádí Národní zdravotní organizace (NHS) a organizace pro výzkum rakoviny (Cancer Research).

Krev v moči

Mezi tyto potíže patří podle Cancer Research mimo jiné také infekce, zvětšení prostaty nebo ledvinové kameny. Pokud si tedy všimnete, že s vaší močí není něco v pořádku, neprodleně navštivte svého praktického lékaře.

Tento zdravotní problém můžete také velmi snadno odhalit pomocí jednoduchého testu moči. Někdy totiž nelze krev v moči rozeznat pouhým zrakem.

Boule a otok na boku

Rakovinu ledvin můžete v některých případech dokonce i nahmatat. Tato nebezpečná nemoc sice většinou pouhým hmatem poznat nelze, ale v některých případech může být jedním z jejích příznaků hmatatelný útvar na boku.

Pokud si tedy nahmatáte bouli na levém či pravém boku, doporučujeme tento neobvyklý nález zkonzultovat s vaším praktickým lékařem.

Další příznaky zahrnují také:

  • bolest v zádech
  • únavu
  • ztrátu chuti k jídlu
  • ztrátu tělesné hmotnosti
  • vysokou teplotu a velmi silné pocení

 

Pokud na sobě zpozorujete některý nebo více z těchto příznaků, co nejdříve se o nich poraďte s vaším praktickým lékařem. Ani jeden z výše zmíněných symptomů ale automaticky neznamená, že u vás vznikla rakovina ledvin, mohou mít totiž celou řadu dalších příčin.

Rizikové faktory vzniku rakoviny ledvin

Mezi faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku této nemoci, patří:

  • vysoký věk -  riziko vzniku rakoviny ledvin se zvyšuje úměrně s věkem
  • kouření
  • hypertenze
  • obezita
  • léčba selhání ledvin – lidé pravidelně docházející na dialýzu mají vyšší riziko vzniku rakoviny ledvin
  • některé vrozené symptomy (Hippel-Lindauova choroba, Birt-Hogg-Dubeúv syndrom a další)
  • rodinná historie rakoviny ledvin – pokud u někoho z vašich příbuzných vznikla rakovina ledvin, pravděpodobnost, že tato nemoc vznikne i u vás, se zvyšuje

Pokud se tedy chcete vzniku rakoviny ledvin vyhnout, je nutné se vyhýbat všem výše zmíněným rizikovým faktorům, které můžete ovlivnit.

Čištění zubů

Ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny ledvin ale přispívá mimo jiné i nedostatečná dentální hygiena, jak dokazují studie.

Zanedbávat pravidelné čištění zubů se tedy rozhodně nevyplácí. Existují dvě teorie o tom, proč tomu tak je. První z nich upozorňuje na tvorbu škodlivých bakterií v ústní dutině, které se nám poté spolu s jídlem a potravou dostávají do těla.

Druhá teorie varuje před ztrátou chrupu a následnou změnou jídelníčku na méně výživné, měkčí potraviny, která našemu celkovému zdraví neprospívá.

Zdroj: Mayo Clinic, Winchester Hospital, ExpressÚZIS 

KAM DÁL: Rakovina slinivky: Mezi její příznaky patří zcela běžné zažívací problémy.

Klíčová slova: