Dieta, která sníží krevní tlak a prodlouží život: Tyhle potraviny totiž skoncují s neduhy

DASH dieta omezuje příjem průmyslově zpracovaných potravin a mléčných výrobků
  |   zajímavost

Pokud chcete minimalizovat riziko vysokého krevního tlaku, srdečních chorob, mozkové mrtvice, vysokého cholesterolu a selhání ledvin, DASH dieta je pro vás to pravé. Tady je všechno, co o ní potřebujete vědět.

DASH dieta je jídelníček speciálně vyvinutý k tomu, aby snížil vysoký krevní tlak, tím jeho benefity na naše zdraví ale zdaleka nekončí. Tento dietní plán vám mimo jiné pomůže i přidat si nějaké ty roky navíc, jak uvádí web Express.

Nemusíte se ani bát, že byste na této "dietě" hladověli, její filosofií je spíše některé potraviny nahradit za jejich zdravější varianty, obsahuje proto hodně ovoce, zeleniny, fazolí, celozrnných výrobků, luštěnin, ořechů a semen.

Mezi potraviny, které byste měli ve vašem jídelníčku nahradit, patří zejména průmyslově zpracované potraviny a živočisné výrobky.

Jasná změna už během dvou týdnů?

Tisková mluvčí Mayo kliniky, která prováděla výzkum zdravotních dopadů tohoto jídelníčku, uvedla: „Pokud budete tento plán dodržovat, můžete svůj krevní tlak snížit o dva body už během prvních dvou týdnů.“

Důvodem, proč vám tento jídelníček může se zvýšeným krevním tlakem tak rychle pomoci, je nejspíše to, že obsahuje velmi malé množství soli. „Postupem času se váš systolický krevní tlak může snížit až o 14 bodů, což může významně snížit vaše zdravotní rizika,“ dodala. Tento typ jídelníčku pomáhá také s prevencí osteoporózy, cukrovky a rakoviny. 

Jak jídelní plán dodržovat

  • Při dodržování DASH diety je důležité konzumovat minimálně 4 až 5 porcí zeleniny každý den. Do jídelníčku tedy můžete zařadit mimo jiné i rajčata, květák, mrkve, batáty nebo různé druhy salátů. Dostanete tak do svého těla celou řadu vitamínů a minerálů. Snadným způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit více těchto potravin, jsou mimo jiné zeleninové polévky nebo smaženice.
1 porce zeleniny = 1 hrnek (pokud jde o salát), půl hrnku (pokud jde o krájenou zeleninu)
  • Také se doporučuje do denního jídelníčku zařadit minimálně čtyři až pět porcí ovoce, kterým můžete nahradit průmyslově zpracované sladkosti.
  • Naopak živočišné produkty, kterými jsou např. mléko, jogurt a sýr, je při dodržování DASH diety nutné omezit na méně než 3 porce denně.
  • Podobně byste měli omezit i konzumaci masa, nebo ho z jídelníčku zcela vyřadit. Pokud si ale maso odpustit zkrátka nedokážete, je potřeba se zaměřit alespoň na to libové. Snažte se ale jeho množství omezit na 180 g denně.
  • Jako přílohy jsou na této dietě povolené různé celozrnné těstoviny, celozrnný chléb a rýže. Tyto druhy příloh zkrátka obsahují více živin než bílé pečivo a těstoviny, jsou pro nás tedy mnohem zdravější.
  • Dále také můžete do svého DASH jídelníčku bez obav zařadit různé ořechy, semínka a luštěniny.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Káva snižuje riziko rakoviny a dalších nemocí. Kolik šálků denně bychom měli vypít?

Klíčová slova: