Bytové doplňky tvoří útulnou atmosféru v nejedné místnosti. Jaké upřednostnit?

Nakupujte věci postupně podle svého nejlepšího svědomí a vědomí
  |  Komerční sdělení

Ať už jste se rozhodli pro rozsáhlou designovou přeměnu vašeho příbytku, nebo jenom toužíte po dosažení vzhledu místností k dokonalosti, bytové doplňky jsou to, po čem jednoznačně sáhnete. Ostatně není tajemstvím, že vytváří skutečně útulnou atmosféru, kterou od svého domova vyžadujete. Že ale nevíte, jaké doplňky zvolit a jaké jsou pomyslnou trefou do černého? Prozradíme, které upřednostnit a na co si dát při ladění vašeho interiéru pozor.

Hlavně nespěchejte a hrajte si s materiály

Než přejdeme ke konkrétním bytovým doplňkům a jejich výběru, vyplatí se jmenovat několik pravidel, kterými se řídit. Předně při zařizování svého příbytku nespěchejte. Není to sprint, je to spíše maraton. Nakupujte věci postupně podle svého nejlepšího svědomí a vědomí (i podle finančních možností). A nebojte se kombinovat nejrůznější materiály. Hrajte si s nimi. A taky s barvami. Černobílá kombinace je sice nestárnoucí, ale můžete si dovolit být i trochu odvážnější. 

V každém případě pamatujte, že méně je někdy více. Bytové doplňky sice mají tendenci vytvářet útulnou atmosféru v domácnosti, na druhou stranu když jich je na jednom místě až příliš, mohou působit spíše kýčovitě.

Do kuchyně patří spíše praktičnost

Bytové doplňky patřící do kuchyně - to je taková zvláštní kategorie. I když i u nich hraje roli jejich vzhled, ten však převyšuje praktičnost. Při výběru utěrek se díváme spíše na savost materiálu než na design. Anebo hledáme textil, který vyhovuje oběma našim požadavkům (což je ideální). 

Obecně se snažíme vnést do interiéru takové doplňky, které ladí ke kuchyňské lince. Při výběru misek, spotřebičů nebo dalšího náčiní hledáme takové alternativy, jež sedí barevně, ale i po stránce materiálu.

Hledáme doplňky, které ladí ke kuchyňské lince

Do ložnice přineste klid

I oáza klidu neboli ložnice může být útulná díky bytovým doplňkům. Jenže které sem nakoupit? Bytoví designéři se shodují na tom, že bychom sem měli přinést spíše klid, ale jde toho dosáhnout pomocí zmiňovaných dekorací? Ano, dejte se však cestou jednoduchosti a neutrality

Květinové vzory, obraz s motivem přírody či pokojové rostliny, jimiž vystelete okenní parapety nebo rohy místností. Přesně v takovém stylu se vaše ložnice může nést. Po stránce barev se držte zkrátka - modrá, šedá, bílá nebo krémová, to jsou jasní favorité na vítěze.

Obraz s motivem přírody

Obývák oživí svíčky

Přesuňme se ke společenské místnosti v domě, kterou je obývací pokoj. Tato místnost se zvelebuje poměrně snadno, nemusíme se držet mnoha pravidel, dokonce můžeme popustit uzdu své fantazii. Červená nebo jinak výrazná, kontrastní sedací souprava i abstrakce na obrazech jsou povoleny. Jen tedy nezapomeňte na jeden z prvků, který interiér zútulňuje nejvíce, a tím jsou prachobyčejné svíčky

Svíčky vybírejte hlavně podle aroma, které je vám nejbližší. Po zapálení se stanou věcí, která vás bude na první přičichnutí charakterizovat.

Do koupelny vhodné materiály

I v případě koupelny máme několik tipů na ideální bytové dekorace, které povedou k jejímu zútulnění. Na mysli máme především živé rostliny, dózy na kartáčky nebo mýdlo, samozřejmě také koberečky, které nezapomínejte pravidelně prát, aby se v nich neusazovali roztoči. 

Při výběru věnujte pozornost volbě materiálů. I když je dřevo velmi krásné, doplňky vyrobené z tenkého dřeva mohou mít tendenci se pod vlivem vlhka kroutit. Kov nebo plast jsou v tomto případě lepší volbou, která se zmiňované vlhkosti prakticky nepodvolí.

Při koupelnách věnujte pozornost volbě materiálů

Řídit se můžete také podle stylu

Obrazy, pokojové rostliny, fotografie, svíčky, aromalampy nebo mističky a vázy nejrůznějších tvarů - bytové doplňky, které zútulní domácnost, mohou vypadat různě. Řídit se nemusíte jen materiálem nebo barvou, ale také jejich stylem. Platí to zejména v případě, že sami svou domácnost do konkrétního stylu zřizujete. 

Minimalismus se nese ve znamení světlých, neutrálních, pastelových odstínů a jemnosti, jednoduchosti. Retro styl se dotváří surovým dřevem a preferují se doplňky z kovu, zlata nebo mědi. Pro industriální bydlení je zase typický kov, cihly a cihelná barva, safari zase vnese do příbytku trochu exotiky a výraznější zvířecí vzory.