Některé čaje ochrání pokožku, játra i ledviny. Jaké zvolit, vysvětlují bylinkářka a známý lékař

Heřmánkový čaj se užívá vnitřně k léčbě příznaků při mírných zažívacích obtížích provázených nadýmáním
 

S čajem se výrazná většina z nás setkává každý den doma nebo na pracovišti a doplňuje tak prostřednictvím něho potřebný denní pitný režim. Mnoho z vás však ani neví, co některé druhy čajů dokážou, a to ať s trávením, játry, ledvinami, cholesterolem nebo vaší pokožkou.

Skromná rostlinka čekanka obecná si vás získá díky pestrému využití v kuchyni a širokými zdravotními benefity. Čaj z kořene čekanky totiž mnozí považují za malý zázrak. Proč? „Rostlinka s modrými květy, které se také říká modrá pampeliška, se používá k léčbě potíží, jako je ztráta chuti k jídlu, bolest žaludku, zácpa, tlukot srdce a mnoho dalších,“ vysvětluje pro Čtidoma.cz odbornice na léčivé květiny a bylinky Andrea Kostková. Můžete si z ní rovněž připravit nebo zakoupit již připravený chutný čaj, poslouží i jako náhrada za kávu.

Proti zažívacím problémům i jako antioxidant

Čekanka obsahuje látku inulin, tedy prebiotickou vlákninu, která má řadu vědecky potvrzených pozitivních účinků na naše zdraví. „Díky obsahu inulinu dokáže čekanka zabránit zažívacím a střevním problémům. Proto pokud trpíte jedním z těchto příznaků, uvařte si čekankový čaj. Nejenže se budete cítit lépe, ale odlehčí to vašemu organismu a zbavíte se plynatosti a nepříjemných bolestí,“ tvrdí MUDr. Kamil Procházka.

Čekanka je zařazována mezi rostliny s největšími antioxidačními účinky. „Jako antioxidant pomáhá odstraňovat toxiny z těla, udržovat tělo čisté a bez škodlivých látek. Pravidelné pití čaje z této bylinky slouží i jako prevence proti mnoha zdravotním potížím.“

Prospívá játrům, ledvinám a sníží cholesterol i stres

Ledviny a játra působí jako hlavní detoxikační orgány v našem těle. A právě odvar z čekanky podporuje jejich činnost a zlepšuje tak přirozenou detoxikaci. Již zmíněný inulin také napomáhá snižovat množství špatného cholesterolu v těle a pomůže také snížit krevní tlak či potlačí chuť k jídlu.

„Čekanku můžete použít i jako přirozené sedativum, neboť snižuje úzkost a uvolňuje mysl. Čekankový extrakt působí pozitivně na nervový systém a napomáhá dobrému spánku. Pokud trpíte pocitem nespavosti či zvýšeným stresem, sáhněte po tomto malém zázraku, je mnohem lepší přírodní alternativou než tablety na spaní,“ doplňuje Kostková.

Bílý čaj pro lepší pokožku

Bílý čaj je známý, mimo jiné, i svými účinky na lidskou pokožku. Posiluje totiž kožní buňky a zabraňuje ničivému účinku slunečního záření. „Chcete-li své pokožce dopřát skvělou ochranu, pijte bílý čaj. Na trhu najdete i kosmetické přípravky s obsahem významné rostliny s historií dlouhou několik tisíc let,“ uvádí Kostková.

Čaj Rooibos vhodný pro sportovce

Tento čaj je nejvhodnější pít například po tréninku nebo jiné fyzické zátěži. Jeho největší výhoda pro sportovce je, že zabraňuje dehydrataci a obsahuje poměrně dost železa. Nahrazuje totiž isotonické nápoje! „Pomáhá i s kardiovaskulárními onemocněními a dokáže zklidnit mysl. Díky tomu, že neobsahuje kofein, se doporučuje i dětem a těhotným ženám,“ dodává lékař.

Matcha pro pozornost a soustředění

Kvůli jeho neobvyklým účinkům se přírodní matcha pije po staletí. Má v sobě přibližně stejné množství nutričních látek jako desetinásobné množství zeleného čaje. Kromě kofeinu obsahuje  aminokyselinu L-teanin.

Tyto dvě složky dohromady způsobí postupné dodávání energie, která tak vydrží mnohem déle. „Dospělého člověka za těchto podmínek udrží matcha pozorného, klidného a soustředěného. Čaj matcha je tak vhodný například pro studenty či sportovce,“ vysvětlila na závěr Kostková.

KAM DÁL: Proti depresi, vráskám i dalším neduhům využijete papriku. Víte, kterou barvu si vybrat, aby pomohla právě vám?

Klíčová slova: