Často vás bolí hlava? Může to být příznak vážné nemoci, vysvětluje lékař

Mimo jiné je potřeba si dávat pozor i na bolest hlavy s rychlým nástupem
 

Bolest hlavy většinou nijak neřešíme a prostě ji vydržíme, nebo si vezmeme prášky na bolest. Může to ale být velká chyba. Co dělat, když bolest hlavy neodchází? Může to být něco víc? Připravili jsme pro vás 7 symptomů, na které si dávejte pozor.

Ačkoliv bolest hlavy není úplně to nejpříjemnější, co se vám může přihodit, většinou se není čeho bát. To ale neznamená, že je to tak vždy. Abyste poznali rozdíl mezi neškodnou bolestí hlavy a tou, co by mohla znamenat něco víc, musíte vědět, na co dávat pozor, uvedl web The Independent.

„Dobrou zprávou je, že naprostá většina bolestí hlavy nic neznamená. Nepoukazují na nic vážného. Vážný důvod má jen zhruba jedno procento lidí,“ říká Dr. Fayyaz Ahmed a dodává: „Jsou tu určité symptomy bolesti hlavy, které nám mohou prozradit, jestli bychom měli jít s bolestí hlavy k doktorovi, nebo nikoliv.“ 

Které to tedy jsou, na co dávat pozor?

1. Náhlý nástup

Prvním druhem bolesti hlavy, na který si dávat pozor, je ta s rychlým nástupem.

„Je to podobný pocit, jako by vás někdo udeřil do hlavy kriketovou pálkou,“ vysvětlil Dr. Fayyaz Ahmed. Tento typ bolesti hlavy zkrátka zintenzivní do svého maxima již za několik málo minut a může být důvodem k obavám.

2. Ztuhlost krku a horečka

Pokud vaší bolest hlavy doprovází také zvýšená teplota a ztuhlý krk, může jít o něco vážnějšího. Může se mimo jiné jednat i o jeden z příznaků meningitidy, mezi které dále patří také únava, nevolnost a zvracení. V tomto případě se doporučuje vyhledat lékařskou pomoc.

3. Možný příznak mrtvice

Pokud spolu s bolestí hlavy máte i náhlé problémy se zrakem nebo ztrátu vědomí, může se jednat o symptomy mrtvice. Mezi další příznaky mrtvice spojené s bolestí hlavy patří i slabost, kulhání nebo záchvat.

4. Bolest hlavy, která vás budí

Pokud vás bolest hlavy budí ze spánku, může být způsobena zvýšeným tlakem v lebce. Tato bolest je také, na rozdíl od klasické bolesti hlavy, často horší po probuzení nebo když si lehnete. Intrakraniální tlak nebo intrakraniální hypertenze je velmi častý jev po úrazu hlavy.

5. Bolest hlavy způsobená např. kýchnutím

Bolesti hlavy, které následují hned poté, co zakašlete, předkloníte se nebo kýchnete, mohou značit nějaký větší problém. Doporučujeme v tomto případě také se raději poradit s vaším lékařem.

6. Změna z normálu

Pokud se vaše běžná bolest hlavy ze dne na den razantně změnila, raději se obraťte na svého lékaře.

7. Bolest hlavy u starších lidí

Pokud je vám nad 50 nebo i pokud máte HIV nebo rakovinu, je lepší se o bolestech hlavy s doktorem poradit vždy. „Čím starší člověk je, tím je větší šance, že bolest hlavy znamená něco horšího,“ dodal Dr. Fayyaz Ahmed.

Zdroj: The Independent

KAM DÁL: Omikron: Nebezpečný příznak u starších pacientů. Odborníci popsali další symptom

Klíčová slova: