Škodí dlouhodobé nošení roušek našemu zdraví? Plicní lékař má jasno

Dlouhodobé nošení roušek vadí většině lidí spíše jen po psychické stránce
  |   zpráva

Vypadalo to, že roušky a respirátory budou jen dočasné řešení. Zůstaly s námi stejně jako covid-19 a zdá se, že se jich jen tak "nezbavíme". Jsme kvůli ochraně dýchacích cest více vystaveni virům a bakteriím? Trpí naše imunita a zdraví celkově? 

Spolu s příchodem dalších variant koronaviru se zdá, že den, kdy již nebudeme muset nosit roušky do uzavřených prostor a dopravních prostředků, je stále v nedohlednu. 

Objevila se i různá tvrzení o tom, že nošení roušek snižuje imunitní reakci a tím pádem tedy obranyschopnost proti virům a bakteriím. Nebo že se v maskách bakterie množí a zvyšuje se tak pravděpodobnost, že se nakazíme. Uvádí to web Covid portál s tím, že se tyto informace nezakládají na pravdě.

Pro lidi je to spíše psychický problém

Podle stejného portálu je nesmysli to, že by se mám pod maskou mohl nahromadit oxid uhličitý a škodil zdraví. Molekuly oxidu uhličitého, který vydechujeme jsou totiž tak malé, že rouškou bez problémů projdou.

„Nošení roušek může způsobovat problémy pouze v případě, když někdo trpí nějakým typem kožních problémů, v těchto případech může rouška způsobovat ekzém. Dále může nošení roušky dělat problémy pacientům s těžkou dechovou nedostatečností, ale ne každému astmatikovi,“ vysvětlil pro Čtidoma.cz plicní lékař MUDr. Pavel Kalina.

Podle něj nošení roušek lidem vadí spíš po psychické tránce. „Objevily se i výroky o tom, že děti vě škole kvůli nošení roušky mají v těle málo kyslíku, to je samozřejmě nesmysl, dodal Pavel Kalina. Odborník dále doporučil, že nikdy není na škodu dechové omezení, kterým v určité míře trpí většina lidí, vykompenzovat procházkami do přírody.

KAM DÁL: Omikron můžete spolehlivě poznat i podle symptomu na kůži.

Klíčová slova: