„Myslela jsem si, že je to ohňostroj.“ Ukrajinci popisují, jak vypadal první den válečného konfliktu

Děti si s sebou do krytů nezapoměly vzít hračky a dospělí deskové hry
  |   názor

Řada z nás si něco tak strašného jako probuzení bombami a vojenskými letouny neumí ani představit. Pro velkou část Ukrajinců to ale bohužel byla realita čtvrtečního rána. Popisují, jak v jejich očích probíhala invaze ruských vojsk do jejich země.

Řada obyvatel Ukrajiny zažila ve čtvrtek to nejhorší ráno svého života. Své zážitky veřejně sdílel i Mikhail Scherbakov, kterému ruské střely zdemolovaly část jeho bytu v Charkově, druhém největším městě Ukrajiny.

„Vzbudil mě nějaký rámus, uvědomil jsem si, že to zní jako rána z děla,“ řekl Scherbakov pro The Washington Post.

Kousek střely mu prorazil strop v bytě a pokryl ho prachem a sutinami pouhé vteřiny poté, co vstal, aby vzbudil svou matku.

Ukrajinci brzy pochopili, co se děje, a uvědomili si, že je načase jednat. Řada z nich si sbalila to nejnutnější a pokoušela se ze země uprchnout.

Nešlo o světelnou show

„Dnes je to nejhorší ráno mého života,“ uvedla ve čtvrtek jedna z obyvatelek Charkova. Sashu totiž také probudil hluk, ale myslela si, že jde jen o ohňostroje. Brzy ale pochopila, že nejde o světelnou show, ale invazi ruských vojsk na území země.

Jsou ale i lidé, kteří mají, zdá se, nervy z ocele.

Jeden z obyvatelů země uvedl, že se ruských vojsk nebojí. „Já nemám strach, jdu do práce. Jediné, co je jinak, než normálně je, že v celém Kyjevě nemůžu sehnat taxi.“

Tento přístup se ale může lehce změnit, jak potvrdil další. „Zatím se nebojím, později se ale možná bát budu.“

Do "krytu" vzali i zvířata

Někteří se, zdá se, více než o své zdraví strachovali o zdraví svých blízkých. Ukrajinka Anna Efimova se přiznala, že má strach o svou matku a neví, co si počít, zatímco se snažila do suterénu sklepa naskladnit co největší zásoby jídla. „Nemáme kam utéct, kam bychom šli?“

Stejný nápad mělo stovky dalších, obchody s potravinami se tak plnily lidmi a vznikaly před nimi obrovské fronty.

Starosta Kyjeva jeho obyvatelům nařídil, že mají, pokud možno, zůstat doma a zásobit se co největším množstvím potravin.

Později se začaly lidmi plnit stanice metra, doufají, že je podzemní prostory ochrání před výbuchy. Do metra dorazili se spacáky, dekami a domácími mazlíčky, které nechtěli nechat napospas válečnému konfliktu. Někteří si nezapomněli přinést ani stolní hry.

„Jsem tady, protože si myslím, že je to jedno z mála míst v Kyjevě, kde se můžete schovat. Všechna ostatní místa jsou... děsivá,“ sdělil deníku Ukrajinec, který našel útočiště ve stanici města.

Zdroj: The Washingtom Post

KAM DÁL: Nostradamus předpověděl třetí světovou válku v Evropě. Z detailů mrazí.

Klíčová slova: