Některé dezinformační weby končí. Ten, který šíří válečnou propagandu, však pokračuje

Dezinformace je lživá, klamná, falešná informace, která má za cíl ovlivnit úsudek a názor jedince, více osob či celé společnosti, tak aby vyvolala zdání důvěryhodnosti a pravdivosti
  |   zpráva

Vláda doporučila zablokovat osm dezinformačních webů, které znamenaly ohrožení národní bezpečnosti v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Problém je však dlouhodobý, jak upozorňuje senátor Pavel Fischer.

Webové stránky Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz byly zablokovány.

Dlouho neřešený problém

Premiér Petr Fiala však na tiskové konferenci vlády nechtěl kroky komentovat. „Vláda přijala určitá opatření, která se budou realizovat. Jsme v dezinformační válce, nemohu a nechci prozrazovat strategii, kterou půjdeme, ani čeho se to týká. Děláme hodně kroků, jak se bránit různým typům - kybernetickým i dezinformačním,“ řekl předseda vlády.

Podle senátora Pavla Fischera není dezinformační scéna nic nového. „Na problematiku boje s dezinformacemi Senát dlouhodobě upozorňoval, je to starý neřešený problém. Boj s dezinformacemi zůstával mnoho let stranou zájmu premiéra Babiše. Nyní je k podobnému kroku příležitost,“ vysvětlil Čtidoma.cz s tím, že konkrétní kroky může učinit právě pouze vláda.

Sputnik šíří válečnou propagandu

Naopak zatím nedotčen zůstal web Sputnik News. Ten přitom podle bývalého ředitele Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josefa Šlerky šíří válečnou propagandu. „Myslím, že by měl být blokován v rámci sankcí, které nyní postupně uvalujeme na Rusko,“ uvedl pro Čtidoma.cz vysokoškolský pedagog působící na Karlově univerzitě.

Pokud jde o ostatní média, Šlerka poukazuje na nutnost opory v zákoně „Myslím, že všechny kroky směřující do oblasti blokování přístupů na weby či další mají být vedeny v souladu se zákonem. Z tohoto pohledu je u řady webů otázka, nakolik naplňují schvalování trestného činu, tedy § 165.“

KAM DÁL: Europoslanec Zdechovský: Německo trestuhodně vyměklo! Pro kancléře Scholze jsou peníze asi víc než svoboda a mír.

Klíčová slova: