Ovocným stromům se věnujte i v březnu. Díky tomu budete mít bohatou úrodu

Nemocné stromy jsou podobně jako popadané ovoce zdrojem nemocí a především škůdců
  |   zajímavost

Třebaže současné počasí stále vyhovuje spíše milovníkům zimních sportů, zahálet nesmí ani zahrádkáři. Tedy pokud chtějí mít dobrou úrodu. Ani v březnu nemůžeme říci, že jsme na zahradě udělali vše, co je nutné. Věnovat se můžeme především ovocným stromům.

Pokud není sníh, je dobré sesbírat popadané ovoce z podzimu, jestliže jsme na to neměli dosud čas.

Staré stromy i ovoce jsou zdrojem chorob a škůdců

Staré ovoce, a to i na stromech, je zdrojem všech možných chorob. Zrovna tak staré, nemocné a suché větve. Nyní už můžeme myslet na průřez korun ovocných stromů, aby v době vegetace mělo ovoce dostatek prostoru a světla.

Nemocné stromy jsou podobně jako popadané ovoce zdrojem nemocí a především škůdců. Proto je raději neošetřujeme a zvážíme, zda není lepší je rovnou porazit. Na jaře pak můžeme zasadit nové stromy. Při výsadbně dbáme na to, aby na místo stromu přišel jiný druh, to kvůli chorobám, které se tak mohou šířit. Půda je také ze starého stromu vyčerpaná a už z toho důvodu je vhodné vysazovat na stejné místo jiné druhy.

Připravte si štěpy

Pokud umíme roubovat nebo máme známé, kteří to umí, je čas získat štěpy. K tomu musíme vybrat zdravé, jednoleté výhony silnější než tužka a s nejméně třemi, až maximálně pěti pupeny. Ten nejspodnější pupen by měl být kvůli roubování na opačné straně, než je řez.

Nařezané štěpy ze silných, zdravých stromů, jejichž ovoce nám chutná a chceme je zachovat pro svoji zahradu, uložíme do nádoby s vlhkým pískem. Tu uložíme do chladné místnosti. Štěpy pak na jaře roubujeme na podnože nebo stromy, které nám přestávají rodit.

Postřik proti škůdcům

Když nemrzne, můžeme se ještě pustit do zimního postřiku proti škůdcům. Řádně prostříkáme silné větve a kůru, kde se škůdci nebo jejich vajíčka ukrývají. Proti kadeřavosti postříkáme i broskvoně.

Zdroj: rady zahrádkáře Pavla Kolovratníka

KAM DÁL: Pěstovat tuto rostlinu se vyplatí: Krásně vypadá a zároveň léčí popáleniny a akné.

Klíčová slova: