Plicní infekce: Může ji způsobit i běžné sprchování

Uškodit nám může, i pokud se sprchujeme příliš často
  |   zajímavost

Dokonce i při rutinním sprchování, na kterém se zdánlivě nedá nic zkazit, se můžeme dopustit hned několika chyb, které mohou vést až ke vzniku nebezpečných chorob. Těmto potenciálním zdravotním problémům se naštěstí lze poměrně jednoduše vyhnout.

Řada z nás se domnívá, že obyčejným sprchováním si zkrátka nijak uškodit nemůžeme. Opak je ale pravdou.

Jak ke vzniku potenciálních onemocnění způsobených sprchováním dochází, prozradil pro Express expert v oboru, farmaceut Hussain Abdeh.

Jednou z největších chyb je podle něj to, že při úklidu koupelny řada z nás vydrhne vanu, dlaždičky a dokonce i kohoutky u umyvadla, ale jen málokdo si vzpomene na to, že čistit se musí pravidelně i sprchová hlavice.

„Celá řada lidí se pyšní dokonale čistými koupelnami, ale při pohledu blíže je jasné, že jednoho místa se ani nedotkli. Na mysli mám sprchovou hlavici,“ prozradil farmaceut.

Toto místo je přitom ideálním prostředím pro množení nejrůznějších bakterií, které se poté při sprchování dostávají do přímého kontaktu s naší pokožkou.

„Všechny distributory vody jsou pro bakterie a jejich množení naprosto ideální, patří mezi ně nejen sprchová hadice, ale i kohoutky u umyvadla,“ uvedl expert.

Abychom předešli množení nejrůznějších bakterií na našich sprchových hlavicích, a tak i potenciální infikaci, je nutné vodní distributory v domě pravidelně dezinfikovat. Ideálně každý týden.

Běžné chyby při sprchování

Nedostatečná dezinfikace povrchů ale není jedinou chybou, které se při sprchování dopouštíme. Uškodit nám může také, pokud se sprchujeme až příliš často.

„Příliš časté sprchování může mít za následek oslabení našeho imunitního systému. Je sice velmi důležité udržovat naše tělo čisté, ale nic se zkrátka nemá přehánět,“ uvedl specialista.

Tělo totiž podle farmaceuta potřebuje být vystaveno určitému množství bakterií, má tak totiž příležitost si pomocí toho posílit imunitní systém.

„Příliš časté sprchování zabraňuje tomu, aby bylo naše tělo vystavené špíně a bakteriím a dělá tak náš imunitní systém mnohem citlivější, než je nutné,“ dodal.

Na webu lékařské fakulty univerzity Harvard je uvedeno, že většině lidí stačí se sprchovat jen „několikrát za týden“.

Zdroj: Express, Harvard University

KAM DÁL: Žena, která nestárne. Influencerka sdílela jednoduché cviky pro mladistvý vzhled

Klíčová slova: