Žloutnou vám pokojovky? Můžete tomu lehce zabránit

Jedním z nejčastějších důvodů žlutých listů u rostlin je přílišné zalévání
  |   zajímavost

Jedním z nejčastějších způsobů, jakými nám pokojové rostliny ukazují, že jim něco chybí, nebo naopak přebývá, je žloutnutí listů. Řada z nás se domnívá, že jde o nemoc, a rostliny se zbavíme, to je ale chyba.

Pokojové rostliny jsou jedním z těch nejjednodušších a nejlevnějších způsobů, jak si do interiéru našeho bytu či domu vnést trochu života a svěžesti. Nejen, že krásně vypadají, řada z nich ale také zároveň zlepšuje kvalitu vzduchu v místnosti.

Problémem je, že na rozdíl od sošek, fotek v rámečku a dalších interiérových dekorací vyžadují pravidelnou péči.

Pokud se o ně staráme jinak, než je pro ně ideální, nebo se jim nelíbí protředí, ve kterém se nacházejí, mohou zežloutnout nebo změnit barvu z celé řady různých důvodů. Dalšími jevy, které můžete u pokojových rostlin pozorovat, jsou také hnědé fleky na listech, nebo dokonce i paraziti.

Organizace, která se zabává správnou péčí o rostliny, Royal Horicultural Society (RHS), na svém webu radí, jak správně těmto problémům předejít.

Většina z nás totiž údajně pokojové květiny přelívá. Není to tedy tak, že by se nám péče o pokojovky nedařila z důvodu, že je zanedbáváme, ve většině případů je tomu právě naopak. Podle webu RHS je nejčastějším důvodem likvidace domácích květin přílišná zálivka.

Zažloutlé listy u květiny často značí právě tento častý problém. Může se ale jednat také o celou řadu dalších důvodů.

Žluté listy u pokojovek mohou mimo jiné také poukazovat na to, že dané rostlině chybí některé důležité živiny, mezi které patří i hořčík a dusík.

Dalším důvodem mohou být také problémy s kořeny rostliny, které jí zabraňují v absorbci živin z půdy. Pokud jsou kořeny až příliš plné, bledé, nebo naopak tmavé, mohou být příčinou žloutnutí listů. V tomto případě se doporučuje rostlinu přesadit a přimíchat do nového květináče hnojivo.

Pokud jsou listy rostliny zdravé, jedná se s největší pravděpodobností o přílišnou zálivku.

Zdroj: Express, Royal Horicultural Society

KAM DÁL:  Sezona grilování už je za rohem: Jak rychle a snadno vyčistit venkovní gril?

Klíčová slova: