Inovace za 100 milionů u Fialovy vlády neprošla. Bude Babišův hedvábný tousťák chutnat i bez dotace?

Andrej Babiš obdržel v roce 2019 spolu s Tomio Okamurou, Věrou Adámkovou a „dalšími hvězdami politického nebe“ zlatý bludný balvan v kategorii družstev za „blábolení a šíření pitomostí v oblasti zdravotnictví a vědy“
  |   glosa

Hedvábný toastový chléb, jehož výroba vyžadovala mnohamilionovou investici do speciální výrobní linky, měl být inovativním majstrštykem pekařské firmy ze svěrenského fondu expremiéra Andreje Babiše. A zatímco za jeho vlády neměl ministr průmyslu Karel Havlíček s proplacením dotace 100 milionů problém, jeho nástupce Jozef Síkela požaduje obrovský finanční obnos po Agroferu zpět. Je to další pomsta Fialovy vlády "zlobivému Babišovi", anebo jen narovnání byznysového prostředí v Česku do poctivých podmínek pro všechny? 

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš opustil po týdenní hospitalizaci pražské zdravotnické zařízení IKEM. Než stihnul naskočit do svého běžného pracovního procesu, čekalo na něj velmi kruté pondělí. Státní zástupce Jaroslav Šaroch ho poslal před soud kvůli neoprávněnému čerpání evropské dotace ve výši 50 milionů na stavbu Čapího hnízda. A na pořad dne přišla ještě jiná dotace, tentokrát v hodnotě 100 milionů na inovaci pekařské výrobní linky na hedvábný toastový chléb. 

Babišovi ministři kopali za jeho byznys

Zmíněné finance odmítla Evropská komise (EK) České republice na základě žádosti koncernu Agrofert před dvěma roky proplatit. Ani to ovšem tehdejšímu ministru průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi (ANO) nevadilo a miliony Agrofertu, zaparkovanému do svěřenských fondů Andreje Babiše, ze státního rozpočtu poslal. K odůvodněním Evropské komise a jejímu finálnímu auditu, proč si linka finanční podporu z EU nezaslouží, Havlíček nijak nekomentoval.

Jeho kolegyně Klára Dostálová z ministerstva pro místní rozvoj se pouze vyjádřila ve smyslu, že stát se závěry EK nesouhlasí a bude podávat proti rozhodnutí odpor. Pro Aktuálně.cz v listopadu 2020 uvedla, že vrácení peněz nebudou české úřady podle ní zatím po Agrofertu vymáhat. Ministryně to odůvodnila tím, že zatím nemají oficiální překlad do češtiny. Až přijde, mají tříměsíční lhůtu na vypořádání se s podněty, které zpráva komise obsahuje. Současně nevyloučila to, že se Česko proti verdiktu odvolá. Tím se termín opět prodlouží.

O rok a půl a jedny parlamentní volby později se v Česku významně změnily poměry. Ministryně Dostálová již není ministryní a nemůže podávat k EK ohledně neoprávněných dotací jeden nesouhlas za druhým. A ani ministr Karel Havlíček již není šéfem dvou rezortů, a nemůže tak krýt neoprávněné výplaty ze státního rozpočtu pro firmy, jejichž profit přichází na účty, které nyní spravují dva členové správní rady Agrofertu a jsou pod dohledem manželky Moniky a Babišova právního zástupce.

Svěřenský fond politika Babiše
Když o Agrofertu Andrej Babiš hovoří v médiích, označuje ho za svou bývalou firmu. Na střet zájmů českého premiéra upozorňovala Evropská komise nejen v jejím auditu. Vůči jejím předchozím předběžným závěrům se ohradily české úřady, které tvrdí, že Babiš své svěřenské fondy (a přes ně Agrofert) neovládá. Evropští auditoři námitky neuznali a do Česka poslali zprávu s finálními závěry, podle nichž mohlo být založení premiérových svěřenských fondů v rozporu s českou legislativou. Podle auditorů pak fyzickou osobou, která oba svěřenské fondy Agrofertu ovládá, je Andrej Babiš. On u svých svěřenských fondů vystupuje jako zakladatel a zároveň jako obmyšlený (beneficient), tedy ten, který může mít z hospodaření fondů užitek, například zisk, a k němuž se v budoucnu může vyčleněný majetek opět vrátit.
Více info na: svsp.cz

Fialovi lidé jdou na jisto

Bylo tak jen otázkou času, kdy se noví šéfové rezortů podívají na machinace se státními financemi svých předchůdců a začnou trestat nesrovnalosti. Nový šéf MPO Jozef Síkela tak snadno píchnul prstem do nejvíce medializované dotace 100 milionů na inovativní linku na hedvábný tousťák.

Ta totiž nijak inovativní nebyla, a proto ji také Evropská komise zamítla. „To, že Evropská komise neproplatí stomilionovou dotaci na linku na toustový chléb PENAM, bylo jasné od roku 2020. Minulá vláda si s tím "nevěděla rady". Nyní EK vyhověla mé lednové žádosti o posudky na dotaci a MPO_tweetuje přistoupí k jejímu odebrání...“ napsal Síkela na svůj twitter a připojil i tiskovou zprávu. 

Absurdní obhajoba

Pekárna z koncernu Agrofert si ovšem na oprávněnosti dotace trvá a dokonce se na twitteru ohání videem, které má jasně dokázat, že se všichni auditoři EK mýlí. „To jsme rádi, že čteme Twitter. Jinak bychom se nedozvěděli, co na nás #MPO chystá. Btw. poslední posudek MPO, který potvrzuje inovativnost naší toustové linky, najdete zde: https://famyfakta.cz/dotace/jak-to-ma-penam-s-dotaci-na-svou-toustovou-linku/...“ uvedl koncern na svém účtu a připojil i odkaz, který čtenáře pošle na video.

Ve dvouminutovém shotu velmi erudovaně hovoří odborník jménem Jaroslav Kafka a dalo by se říci, že se nové vedení MPO možná přeci jen chystá spíš potrestat Andreje Babiše než žádat neoprávněně čerpané finance. Jenomže Jaroslav Kafka je vedoucím Oddělení technologie společnosti PENAM, a. s., a právě tento člověk měl pro předešlé vedení MPO vytvořit dojem, že technologie na výrobu hedvábného tousťáku je zcela převratnou inovací.

Opravdu to myslí Agrofert s touto obhajobou před veřejností vážně? A opravdu si Karel Havlíček a jeho lidé z ministerstva mysleli, že takové propagační video obhájí vyplacení 100 milionů ze státního rozpočtu? Pokud ano, pak se mýlili. A Andrej Babiš, potažmo jeho manželka Monika, budou během příštích dnů o 100 milionů chudší. 

Zdroje: Aktuálně.cz, twitter.com

KAM DÁL: Lékaři se připravují na Ukrajince: Minimální očkování proti covidu, neřeší tam ani cukrovku nebo vysoký tlak, říká MUDr. Šonka.

Klíčová slova: