Na vystrašené ukrajinské ženy a děti čekají gangy kuplířů. Jejich taktika je stále stejná

Vystrašené ženy a děti jsou pro kuplíře snadným cílem
  |   zpráva

Ženy a děti, kterým se podařilo uniknout z války na Ukrajině, čelí obrovskému nebezpečí na hranicích. Některé nabídky na ubytování, transport a nebo práci pro ně totiž mohou být osudné, jak informoval The Guardian.

Na hranicích s Polskem tamní autority objevily kuplíře. Někteří z nich údajně operovali sami, někteří v týmech, jak informoval The Guardian.

„Zaregistrovali jsme první případy kuplířů, kteří zneužívali zoufalství ukrajinských žen poblíž azylových domů v Lublinu. Obtěžovali je pod záminkou nabídky práce, ubytování nebo dopravy, někdy i agresivně,“ uvedla Karolina Wierzbińska, koordinátorka organizace zaměřující se na lidská práva Homo Faber.

Wierzbińska popsala, že tito zločinci také často pracují v týmech, které se pokouší unést ukrajinské ženy tak, že je nalákají do auta. Nejde jen o muže, na hranicích operují také kuplířky.

„Často tu také vidíme páry, které pracují spolu a snaží se nalákat ženy pomocí podobných taktik. Zasahujeme tak, že oslovujeme osoby, které se chovají podezřele, a požádáme je, aby se zaregistrovaly do našeho adresáře dobrovolníků. Po této žádosti většinou utečou,“ dodala.

Některé charitativní organizace se obávaly, že vysoký příval uprchlíků na hranice povede k většímu výskytu podobných zločinných organizací již dříve. Někteří dobrovolníci se proto rozhodli vzít situaci do vlastních rukou a přijeli na hranice pomoci.

„Nemůžu se vůbec soustředit, mohla to být moje sestra nebo dcera. Myslím si, že tu nikdo nic pořádně nekontroluje. Viděl jsem vystrašené ženy a děti, jak se objevují u hranic. Nikdo neví, kde jsou rodiče těch dětí. Jsou opravdu lehkým cílem,“ uvedl jeden z nich.

Na hranici se v posledních dnech také objevuje více policistů než obvykle. Kontrolují totiž identitu některých dobrovolníků. Některým se ale stále daří se této kontrole vyhnout.

„Největší problém je v tom, že většina transportů není organizována. Jedná se o dobrovolníky, kteří na hranice přijíždějí svými soukromými auty. Na všech hranicích se snaží charitativní organizace nastolit nějaký systém, ale je to těžké,“ uvedl jeden z dobrovolníků Červeného kříže.

Komisařka pro vnitřní záležitosti EU Ylva Johanssonová uvedla, že Evropská komise s tímto problémem aktivně bojuje. „Neměli bychom čekat, až budeme mít důkazy o velké míře obchodu s lidmi, pak už může být pozdě,“ dodala.

Zdroj: The GuardianHuffpost

KAM DÁL: Inflace bude nejspíše dále stoupat. Přerušení obchodů s Ruskem by mělo vážné dopady.

Klíčová slova: