Karel Janeček: Bez svobody by život vůbec neměl smysl

Janeček se specializuje na optimální řízení ve finanční matematice
  |   zpráva

Karel Janeček je český matematik, bojovník proti korupci, autor volebního systému D21 – Janečkova metoda a kandidát na post prezidenta. Přednášel finanční matematiku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jak vnímá současnou situaci na Ukrajině? Jak přistupuje ke svému bohatství?

Karel Janeček je spoluzakladatelem společnosti RSJ, která se zabývá obchodováním s finančními deriváty. Je zakladatelem Nadačního fondu proti korupci, založil také Institute H21, Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu (dnes Nadační fond Neuron na podporu vědy), Nadační fond pomoci a platformu Znesnáze21, Nadaci Karla Janečka a nadaci Science 21.

S hlavním ekonomem BHS Štěpánem Křečkem si povídali o současné situaci na Ukrajině, filantropických aktivitách Karla Janečka a řadě dalších aktuálních témat, včetně jeho kandidatury na post hlavy státu.

Může nás válka na Ukrajině sjednotit? S jakými cíli a tématy se uchází o post hlavy státu? Je riziko nutná podmínka úspěchu? Jaký je vztah mezi penězi a svobodou?

KAM DÁL: Jindřich Šídlo: Média nikdy nemají být na něčí straně.

Klíčová slova: