Zahrada v dubnu: Na co nesmíte zapomenout, aby byla úroda perfektní?

Mimo jiné je ideální čas i na výsadbu sazenic jarních jednoletek
  |   zajímavost

V dubnu pomalu začíná intenzivní práce na zahrádce a její příprava na letní sezonu. Existuje tedy hned několik věcí, do kterých byste se na vašich zahrádkách měli pustit. V létě si za svou dubnovou snahu poděkujete.

Pokud budete mít v dubnu volný víkend, doporučujeme ho alespoň z části věnovat následujícím činnostem. Včasná příprava zahrádky je klíčem k úspěchu.

Úklid

Pokud jste ještě nestihli uklidit zahradu po zimě, nyní je ten správný čas. Je na čase shrabat veškeré popadané listy, malé větvičky a další nečistoty z trávníku i ze záhonků.

Zároveň je také nejvyšší čas na zbavení se odolného plevele. Po dokončení pletí nezapomeňte ze záhonů odstranit také velké kameny a zimní mulč, tedy vrstvu kůry nebo jiného materiálu na zemině.

Rozdělení záhonku

Poté, co zeminu na záhonech zbavíte plevele, mulče a velkých kamenů, můžete záhony rozdělit. Doporučuje se pomocí ohrazení záhonu, které je běžně k dostání v zahradnictví, nebo pomocí kamenů či větviček jasně rozdělit záhon podle toho, co na něj plánujete vysazovat. Vaše zahrada tak bude mnohem přehlednější, zejména v období, kdy rostlinky ještě nebudou dorostlé.

Příprava půdy

Dále je také nejvyšší čas na přípravu půdy. Ideální je do půdy na záhonech přimíchat buď domácí kompost, nebo zakoupené hnojivo, které ji obohatí o důležité živiny a mikroorganismy. Tento krok zaručí správný růst vašich sazenic.

Škůdci

Nikdy není příliš brzy na zbavení se škůdců, mezi které patří mimo jiné i slimáci. Po zimě se totiž tito škůdci, kteří se doposud skrývali v korunách vytrvalých rostlin, přemisťují na záhonky.

Podrobný návod na to, jak se zbavit slimáků, najdete zde.

Jarní jednoletky

V dubnu je ideální čas mimo jiné také na výsadbu jarních jednoletek. Mezi tyto rostliny patří také i cínie, petúnie, třapatky nachové a další. Je ideální čas na vysázení jejich sazeniček na záhony.

Zelenina

Mimo výsadbu jarních jednoletek se můžete vrhnout i na sázení hned několika druhů zeleniny, které preferují teplejší počasí, mezi které patří mimo jiné okurky, rajčata, fazole, lilky, papriky a další. Zároveň ale můžete začít sázet i křen, mrkev, hrášek, saláty a nejrůznější druhy bylinek.

Stromy a keře

Duben je také měsícem prořezávání stromů a keřů. Je nutné odstranit všechny nemocné, suché a odumřelé části stromů a keřů, pomůže to s jejich růstem a tvorbou květů. Ideální je také kolem nich rozmístit nějaký druh mulče, mezi které patří mimo jiné i stromová kůra. Mulč totiž pomůže keřům šetřit vlhkost.

Zdroj: Balcony Garden Web

KAM DÁL: Nevyhazujte zhnědlé banány: Upečte z nich banánový chlebíček.

Klíčová slova: