Ruští vojáci neposlouchají rozkazy a sestřelují vlastní letadla. Chtějí se vrátit domů

Z invaze na Ukrajinu se podle experta stala Putinova osobní válka, za kterou zaplatí jak Ukrajinci, tak Rusové
  |   zpráva

Přední britský špión promluvil o tom, jak vypadá morálka ruských jednotek. Situaci podle experta podcenili hned na několika rovinách, jak uvedl Mirror. Ztráta morálky je u ruských vojáků patrná již téměř od samého začátku konfliktu.

Morálka ruských vojáků strmě upadá, podle Sira Jeremyho Fleminga jsou zkrátka naprosto nepřipraveni na celý válečný konflikt, což způsobuje celou řadu problémů, jak informoval Mirror.

Údajně již omylem sestřelili jedno z vlastních vojenských letadel a odmítají přijímat a plnit rozkazy.

Sir Jeremy Fleming, který je vedoucím přední britské bezpečnostní agentury (GCHQ), uvedl, že Putin „neuvěřitelně podcenil“ jeho vojenské tažení na Ukrajinu, což vyústilo v celou řadu komplikací pro jeho vojska.

Jeden voják byl se svým armádním vozidlem dokonce odtažený traktorem, protože mu došel benzín.

Na demoralizaci ruských vojáků ukazují také dřívější zprávy. Již na začátku března jeden z ruských zajatců potvrdil, že většina z nich se chce vrátit domů, jak informoval The Guardian.

„Napálili nás (odkazoval voják na své nadřízené v Moskvě). Všechno, co nám řekli, bylo falešné. Řekl bych svým chlapům, aby opustili ukrajinské území. Máme rodiny a děti. Myslím, že 90 % z nás by souhlasilo s tím, že půjdeme domů,“ uvedl ruský voják zajatý na Ukrajině na začátku měsíce.

Zdá se, že vlivem podcenění vojenské operace se morálka ruských vojáků dále zhoršuje.

„Viděli jsme ruské vojáky bez zbraní a morálky, jak odmítají plnit rozkazy, sabotují vlastní vybavení a dokonce náhodně sestřelují vlastní letadlo,“ uvedl Sir Jeremy Fleming.

Putinovi poradci se mu údajně s největší pravděpodobností bojí říct, jak velké problémy se při invazi objevily, a také to, že se varování Západu pomalu naplňuje.

„To vše přispívá ke špatnému strategickému odhadu, před kterým západní vůdci Putina varovali. Stala se z toho jeho osobní válka, za kterou zaplatí nevinní lidé na Ukrajině a také obyčejní Rusové,“ pokračoval Fleming.

Zdroj: Mirror, The Guardian

KAM DÁL: Jak vypadá život v ukrajinském bunkru: Největší problém je sehnat šampaňské.

Klíčová slova: