Žaludeční nevolnost: Jak se tohoto nepříjemného stavu rychle zbavit

Od žaludeční nevolnosti po jídle vám může mimo jiné pomoci i teplá lázeň
  |   zajímavost

Zažívací potíže již někdy po jídle či pití zažil nejspíše již každý z nás. Tento stav obvykle neznačí žádný závažný zdravotní problém. To ale neznamená, že se ho nechceme zbavit, co nejrychleji to jen jde.

Mezi nejčastější symptomy žaludeční nevolnosti pole webu Medical News Today patří následující příznaky:

  • nadýmání
  • nevolnost
  • pálení žáhy
  • říhání
  • škytavka
  • kašel

Naštěstí ale existuje hned několik zaručených postupů, jak se těchto zažívacích potíží zbavit.

Voda

K tomu, aby naše tělo mohlo bez problémů trávit potravu a získávat z ní potřebné živiny, potřebujeme vodu. Pokud tedy nepijeme dostatek tekutin, může to mít za následek nejrůznější zažívací potíže.

Ženy by měly denně vypít zhruba 2,7 litru vody a muži zhruba 3,7 litru vody denně. Ideálním způsobem, jak zvýšit svůj denní příjem vody, je i zařazení nejrůznějších druhů zeleniny do našeho jídelníčku.

Zůstaňte sedět

Pokud vás trápí žaludeční potíže, tak si rozhodně si nelehejte. Položení těla do vertikální pozice by totiž mohlo váš stav ještě zhoršit. Pozice vleže totiž často způsobuje, že se žaludeční šťávy posouvají směrem k jícnu a způsobují tak pálení žáhy.

Pokud si opravdu nutně potřebujete lehnout, snažte se pod sebe dát větší množtví polštářů, abyste zkrátka neleželi zcela horizontálně.

Zázvor

Zázvor obsahuje chemikálie zvané gingeroly a shogaoly, které mohou žaludku pomoci trávením některých potravin, které mu způsobují potíže.

Můžete si z něj udělat čaj, přidat jako prevenci žaludečních potíží do některých jídel, nebo si vymačkat zázvorovou šťávu.

Zázvor vám mimo jiné také může pomoci se snížením nevolnosti nebo zbavit se průjmu.

Máta

Tato bylinka vám může pomoci s nevolností, zvracením, průjmem, svalovými křečemi a také se snížením bolesti. Používá se k léčení těchto zdravotních problémů již stovky let. Ideální je si z máty připravit čaj nebo ji přidat do ovocného šejku.

Teplá lázeň

Od žaludečních problémů vám může ulevit dokonce i teplá lázeň. Teplo, kterému se v lázni vystavíte, vám totiž může pomoci uvolnit stažené žaludeční svaly a zmírnit tak bolest, která tento druh potíží často doprovází.

Zdroj: Medical News Today

KAM DÁL: Nedostatek vitamínu D může mít na naše tělo vážné následky. Jak ho poznat?

Klíčová slova: