Nespavost: Existují ověřené způsoby, jak se jí zbavit

Nespavost lze vyřešit mimo jiné i pravidelností
  |   zajímavost

Kvalitní spánek je jednou z nejdůležitějších složek zdravého životního stylu. Pokud se tedy probouzíte vyčerpaní, nebo nemůžete usnout, může to mít negativní dopad na celý váš den. Naštěstí lze problémy se spánkem lehce napravit pomocí několika zaručených způsobů.

Nedostatek kvalitního spánku má negativní dopad na produkci hormonů v těle, fyzickou aktivitu a dokonce i na naše myšlení nebo na tělesnou hmotnost, jak uvádí web Healthline. Dokazuje to hned několik studií.

Řada z nás má ale se spánkem problémy. Mezi časté problémy se spánkem patří neschopnost usnout, ranní vyčerpanost a další.

Pokud chtete zlepšit svůj celkový životní styl, je pro vás kvalitní spánek nutností. Naštěstí existuje celá řada zaručených tipů na to, jak ho lehce dosáhnout.

Denní světlo

Každý z nás má tzv. vnitřní hodiny, které našemu tělu říkají, kdy je čas jít spát, a kdy je naopak čas vstávat. Tento vnitřní proces se také nazývá cirkadiánní rytmus. Vysoké vystavení jasnému světlu během dne nám pomáhá udržet tento rytmus nastavený správně a zvyšujeme tak své šance na kvalitní odpočinek, jak dokazují výzkumy.

Kvečeru je ale potřeba vystavení se jasnému světlu omezit, nebo může mít opačný efekt. Mezi jasné světlo se řadí i obrazovky počítačů a mobilů a další.

Šlofík

Určitě už jste někdy slyšeli o tom, že dát si během dne šlofíka může mít celou řadu benefitů, to ale neplatí, pokud si tento druh odpočinku dopřáváte nepravidelně nebo příliš dlouho, jak dokazují studie.

Nepravidelné nebo příliš dlouhé šlofíky mají totiž negativní vliv na naše "vnitřní hodiny", což může vyústit v problémy se spánkem.

Pravidelnost

S nespavostí vám může také velkou měrou pomoci, pokud budete chodit spát každý den zhruba ve stejnou hodinu. Naše tělo si totiž na daný čas navykne a zjistíte, že se vám usíná mnohem lépe než kdy předtím. Stejné pravidlo lze aplikovat i na vstávání.

Doplňky stravy

Jedním z nejoblíbenějších doplňků stravy při problémech se spánkem je melatonin. Při konzumaci tohoto doplňku těsně před spaním (30 min) nám může pomoci usnut rychleji. Studie dokazují, že může zlepšit kvalitu spánku až o 15 %.

Mezi doplňky stravy, které vám mohou pomoci dosáhnout kalitného spánku, patří také:

  • hořčík
  • ginkgo biloba
  • glycin
  • kořen kozlíku lékařského
  • L- theanin
  • levandule

Zdroj: Healthline, National Library of Health

KAM DÁL: Jak na opary: Jak jim předcházet a co dělat, když se objeví.

Klíčová slova: