Jak se lehce zbavit mechu na příjezdové cestě a dlaždicích

Mechu se můžete zbavit jednoduše, s pomocí krystalické sody
  |   zajímavost

Mech se dokáže uchytit téměř všude. Problémem je zejména na venkovních dlaždicích nebo některých typech příjezdových cest. Po vydatném dešti se totiž mění v kluziště a bolestivá nehoda je na světě.

Mechový porost, který se nashromáždil před vaším domem nebo garáží, je možné spolehlivě odstranit hned několika způsoby. Jednou z možností je také odstranění mechu pomocí volně dostupných chemických přípravků, které jsou k tomu určené.

Tato metoda má ale celou řadu nevýhod. Tyto přípravky jsou často zbytečně drahé a chemikálie, které obsahují, mohou být nebezpečné pro vaše děti nebo domácí zvířata. Mohou se také lehce vsáknout do okolí a ohrozit tak přilehlé části vaší zahrady.

Naštěstí existuje i způsob, jakým můžete mech odstranit stejně efektivně, ale mnohem levněji a bezpečněji.

Jednou z těch nejjednodušších metod je použití krystalické sody. Tento bílý prášek je sice dostatečně účinný na to, aby si s mechem lehce poradil, ale zároveň nijak neublíží přilehlým květinám nebo domácím mazlíčkům.

Potřebujete zhruba 1,5 kg krystalické sody, samozřejmě záleží na tom, jak velkou plochu chcete zbavit mechu. Pytel prášku o hmotnosti 1,5 kg vám vystačí na běžnou příjezdovou cestu.

Ideální také je dobře si rozmyslet, kdy přesně chcete s odstraňováním mechu začít, a naplánovat si celou akci na den, kdy není hlášený silný vítr.

Postup:

  1. Nejprve je nutné celé místo, na kterém se mech vyskytuje, poprášit krystalickou sodou.
  2. Poté místo pořádně navlhčete tak, abyste sodu nesmyli. Ideální je hadice s rozprašovačem.
  3. Dále už stačí jen počkat, než mech zhnědne, a lehce ho odstranit lopatou. Soda totiž zajistí, že se mech od země odlepí, poté už půjde odstranit velmi lehce.

Soda vám pomůže zbavit se nejen mechu, ale i plísní a celé místo zanechá nádherně čisté.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Odolné skvrny od oleje na oblečení. Lze je lehce odstranit.

Klíčová slova: