Epsomská sůl: Zázrak na bolavá záda a unavené svaly

Epsomská sůl sice vzhledem připomíná tu kuchyňskou, jejich složení se ale zásadně liší
  |   zajímavost

Epsomská sůl se používá nejen k léčivým koupelím, ale také k léčbě zdravotních problémů zevnitř. Již celá staletí si ji lidé rozpouští ve vodě a léčí s ní mimo jiné i nespavost, zácpu a další nepříjemné stavy.

Epsomská sůl je nabitá látkami, které vám pomohou od celé řady nejrůznějších zdravotních neduhů. Je známá také jako síran hořečnatý. Obsahuje kyslík, síru a spoustu hořčíku. S klasickou solí, kterou běžně používáme v kuchyni, tedy nemá moc společného. Tyto dvě bílé krystalické látky pojí pouze jejich struktura.

Nejčastěji se používá jako sůl do koupele. Velmi lehce se v horké vodě rozpustí a dokonce je k dostání i ve směsích s levandulí, která vám pomůže zbavit se stresu.

Jak to funguje?

Pokud vás bolí záda nebo svaly, je ideální zvolit horkou lázeň s epsomskou solí. Po jejím rozpuštění v horké vodě se totiž do lázně uvolní hořčík a ionty síry.

Tyto látky se poté údajně vstřebají přímo do těla a mohou pomoci s bolestí zad i uvolněním svalů.

Tato lázeň je tak ideální i pro sportovce. Může totiž pomoci snížit bolest svalů po fyzickém výkonu a zároveň tak pomoci i s jejich regenerací. Zbaví vás dokonce i svalových křečí.

Zároveň také pomáhá zmírnit nejrůznější otoky a dokonce uleví od nepříjemných pocitů a bolesti lidem trpícím artritidou a fybromialgií. Účinnou složkou je v tomto případě magnesium.

Studie dokázaly, že aplikace epsomské soli v její rozpuštěné formě přímo na pokožku pomohla zmírnit symptomy fybromialgie.

Způsoby použití

Epsomskou sůl tedy můžete použít jako prostředek do koupele, ke konzumaci, ale i ke zkrášlení.

Uvolňující koupel

V horké lázni rozpusťte zhruba 500 g této krystalické látky a nechte ji působit zhruba 15 minut.

Krása

Epsomskou sůl můžete zkombinovat s kondicionérem, abyste dosáhly husté hřívy, nebo ji můžete použít jako pleťový peeling. Stačí ji smíchat s čisticím pleťovým gelem, aplikovat na tvář krouživými pohyby a opláchnout.

Zdraví

Epsomskou sůl můžete mimo jiné použít i jako lék na zácpu, stačí rozpustit zhruba 2-6 lžic ve vodě a směs vypít. Tato směs vám může vzhledem ke svému vysokému obsahu hořčíku pomoci mimo jiné i s nespavostí.

Zdroj: Healthline, National Library of Medicine

KAM DÁL: Jak dokonale vyčistit nádobí, do kterého se houbičkou nedostanete.

Klíčová slova: