Ukrajinské děti jsou unášené do Ruska. Bojím se o vnučku, říká Alexandr

Ukrajinské děti údajně ruští vojáci unášejí do Ruska, jedním z nich je i malá Kira
  |   zajímavost

Alexandr Obedinsky se bojí o osud své malé vnučky Kiry. Obdržel od ní telefonát z nemocnice, ve kterém mu sdělila, co se jí stalo a co zaslechla. Nejprve si oddechl, že je v porádku, nadšení ale vystřídala hrůza, jak uvedl pro The Guardian.

Alexandr Obedinsky je dědečkem malé Kiry, která ve válce přišla o rodinu. Jejího otce Evgenyho, který byl kapitánem ukrajinského národního týmu ve vodním pólu, zastřelili Rusové v Mariupolu, kde žil se svou rodinou.

Dědeček dívky ale ze země unikl již dávno předtím, než obdržel zprávy o vraždě syna. Evgeny údajně v té době nechtěl tak nebezpečnou cestu s celou rodinou riskovat a odmítal opustit Mariupol. Matka malé Kiry zemřela již před lety a z dvanáctileté holčičky se tak stal sirotek.

Po smrti Evgenyho ztratil Obedinsky se svou vnučkou veškerý kontakt, nevěděl tak, kde je, ani jestli je ještě naživu.

Nedávno mu ale jeho vnučka zničeho nic zavolala. Nadšení vystřídala hrůza. „Ležela v nemocnici, měla poraněnou tvář, ucho a nohy od šrapnelů, ale jinak vypadala, že je v pořádku. Oddechl jsem si. Poté mi ale řekla, že je v Doněcku, a vypadalo to, že je tam sama. Řekla mi, že jí budou převážet do ruského města,“ svěřil se Obedinsky pro The Guardian.

Podle slov dívky se snažila s přítelkyní svého otce a skupinou sousedů uniknout z Mariupole pěšky. Narazili ale na minové pole. Jeden chlapec ze skupiny na poli zemřel a Kira byla zraněna. Poté ji údajně našli ruští vojáci a převezli ji do doněcké nemocnice, odkud bude přesunuta do Ruska.

„Je vyděšená, neví proč a kam ji chtějí poslat,“ uvedl Obedinsky. „Nejsem si jistý, kolik toho o válce chápe. Viděla, jak před ní někoho zabili, výbuchy a odstřelováníChce se jen vrátit domů ke své rodině,“ dodal.

Zdroj: The Guardian, Swimming World Magazine

KAM DÁL: Mrazivá zpověď dobrovolnice z Červeného kříže: Viděla jsem spálená těla, na emoce ale není čas.

Klíčová slova: