Na myši by si měl dávat pozor hlavně určitý typ zahrádkářů. Jak se hlodavců snadno zbavit?

Poslední myš z Universe 25 zemřela v roce 1970, čímž experiment skončil
  |   zajímavost

Myši a někdy i krysy se stahují na zahrádky při hledání potravy. Na zahradě je jí totiž vždycky dost. Někdy ani nemusíte vědět, že na vaší zahradě jsou, jsou totiž aktivní hlavně v noci. Pozor by si měli dát hlavně ti, kteří mají na zahrádce kompost.

Tito hlodavci se mohou zdát na první pohled neškodní, opak je ale pravdou. Mohou vám okousat a zničit úrodu i rostliny, které vám vyrostly. Mnohem nebezpečnější jsou ale z hlediska přenosu nebezpečných nemocí. Mohou nakazit vás nebo vaše domácí mazlíčky.

Často si lidé ani nemusí být vědomi, že se k nim na zahradu myši nastěhovaly. Venku z úkrytu je totiž možné je vidět jen v nočních hodinách, kdy se vydávají za potravou. Naštěstí ale existují způsoby, jak zjistit, jestli je tento druh hlodavce i na vaší zahradě.

Myši se přes den často skrývají v kůlnách, sklenících a pod komposty. Jedním ze znamení, že se usadily i u vás, jsou zhruba 6 až 9 cm široké cestičky, které většinou vedou podél zdí nebo plotů. V kůlně je možné zpozorovat jejich stopy na dřevě, jde o stopy zubů nebo trusu. V momentě, kdy zpozorujete škody na úrodě, už není o jejich přítomnosti pochyb.

Voda, jídlo a úkryt

Myši a krysy potřebují k tomu, aby přežily, tři základní věci. Podle expertů stačí ze zahrady odstranit dokonce i jen jednu z nich a hlodavci z ní okamžitě zmizí, nebudou mít na výběr. Jde o vodu, jídlo a úkryt.

Pomoci může lepší zabezpečení krmení pro slepice či králíky, odstranění krmítek pro ptáky a zalévání kompostu. Pokud se chcete zbavit myší, je nutné udržovat kompost vlhký, to je totiž odradí; a pokud se chcete ještě pojistit, obežeňte spodek kompostu nějakým druhem pletiva tak, abyste hlodavcům znemožnili se do kompostu podhrabat.

Nutné je také sklidit úrodu hned v momentě, kdy dozraje, a nenechávat ji na zahradě. Dále je ideální pořádně uklidit celou zahradu i vnitřek kůlny a udržovat trávník neustále posekaný, abyste tak myším a krysám neposkytovali úkryt.

Skvělým tipem je také na zahradě něco neustále měnit. Může se jednat i o pouhé rozmístění věcí. Myši jsou totiž podle expertů neofobní, nových věcí se bojí. Pouhým dodržováním těchto jednoduchých tipů se vaše zahrada stane pro hlodavce nehostinnou krajinou a už je tam s trochou štěstí nikdy neuvidíte.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Expert varuje před svíčkami a osvěžovači vzduchu: Je to hazard se zdravím.

Klíčová slova: