Máte rádi slané jídlo? Nemusíte se omezovat, díky novému objevu vědců si zdraví nepoškodíte

Nové "solící" hůlky by mohly být záchranou pro milovníky slaného jídla, kteří se bojí o své zdraví
  |   zajímavost

Vědci přišli na to, jak si užít oblíbené slané pokrmy bez jejich negativního účinku na vaše zdraví. Sůl k tomu vlastně vůbec nepotřebujete, píše list The Guardian. Jedná se o průlomový vynález, který by nám mohl pomoci s celou řadou chorob souvisejících s přílišnou konzumací soli, jako je infarkt nebo mrtvice.

V Japonsku se spotřeba soli v nejbližší době nejspíše sníží na minimum, není již totiž potřeba. Japonští vědci vynalezli speciální hůlky, které jídlo pocitově osolí bez nutnosti přidání soli přímo do pokrmu. Tento revoluční objev má za cíl snížit příjem sodíku jejich obyvatel a zlepšit tak jejich zdravotní stav.

Tyto elektrické hůlky jsou připojeny k mini počítači, který je při jídle připevněný na zápěstí. Hůlky při kontaktu s ústy do svého okolí přenáší ionty sodíku, a tak vytvářejí iluzi toho, že je jídlo, které s nimi někdo nabírá, pořádně osolené. Ve skutečnosti v pokrmu ale nemusí být ani zrnko soli.

Homei Miyashita, profesor na univerzitě v Tokyu, jehož laboratoř hůlky vyvinula, uvedl, že by mohly být dostupné již příští rok.

Podle experta by se nový typ hůlek mohl stát hitem. Vysoký příjem soli je totiž v Japonsku jedním z hlavních výživových problémů.

Dospělý Japonec údajně konzumuje průměrně až 10 g soli za den. Zdravé maximum se přitom pohybuje kolem 7,5 g pro muže a 6,5 g pro ženy. Je to dané zejména tamní kuchyní, která ve svých jídlech zahrnuje velké množství sojové omáčky a slané miso pasty.

Hůlky podle specialisty „vysílají velmi slabou dávku elektřiny, která pomáhá změnit naše vnímání chuti tak, že nám dané jídlo přijde slanější. Není to ale množství, které by dokázalo jakkoliv ovlivnit lidské tělo“.

Misí týmu, který hůlky vynalezl, je zkrátka zlepšit stravovací návyky lidí, kteří příliš solí. S tímto typem hůlek mají totiž tito lidé mnohem větší šanci zredukovat množství soli v jejich jídelníčku a tuto změnu si udržet. Rozdíl v chuti totiž téměř nepoznají.

Zdroj: The Guardian

KAM DÁL: Rakovina: Jaké kuchyňské oleje zvyšují riziko jejího vzniku?

Klíčová slova: