Europoslanec Zdechovský: Bývalý německý kancléř Schröder mě vytáčí. Měl by se sbalit a odjet do Ruska

Tomáš Zdechovský si uvědomuje, že zdaleka ne vše je v rámci EU pro zemědělce nastaveno dobře
  |   názor

Evropská unie tento týden přijme šestý balík sankcí vůči Rusku. V Otázkách Václava Moravce to řekla eurokomisařka Věra Jourová. Jsou ale vůbec k něčemu? A měly by větší smysl, pokud by se zavřely kohoutky ruskému plynu a ropě? 

Řada ekonomů upozorňuje na fakt, že Rusko žije pod sankcemi ze strany USA a Evropské unie už mnoho let. V mnohém se přizpůsobili. Začínají sílit hlasy, že stávající sankce Rusku paradoxně spíše pomáhají,“ řekl Čtidoma.cz ekonom Roman Pilíšek.

Jsou ruský plyn a ropa pro Evropana nezbytné?

Zatímco první balíky sankcí proti Rusku v EU prošly celkem bez problémů, v poslední době je to stále větší problém. Například Německo odmítá energetické sankce, podle kancléře Olafa Scholze jsou ropa a plyn z Ruska pro každodenní život Evropana nezbytné, napsal Deutsche Welle.

Europoslanec Tomáš Zdechovský však upozorňuje na to, že tento názor nemusí být u našich západních sousedů dominantní. „Podle čerstvého průzkumu týdeníku Der Spiegel nejsou spokojeny se současným kancléřem Scholzem dvě třetiny obyvatel. Jeho postoj mě znepokojuje. Na co čeká?! Jeho přešlapování je trapné,“ tvrdil Čtidoma.cz místopředseda KDU-ČSL s tím, že spolu s Macronem zatím nepůsobí jako lídři EU. „Což není pro sedmadvacítku dobrý signál směrem k dalším světovým mocnostem.“

Doživotní zákaz vstupu do EU

I proto může být další přitvrzení sankcí dosti problematické. „K otázce přijetí tvrdších sankcí nepanuje mezi státy EU jednota,“ potvrdila Novinkám europoslankyně ANO Dita Charanzová. Česko je podle ministra financí Zbyňka Stanjury pro co nejtvrdší postup, klíčová je ale pro něj jednota EU, což zdůraznil i v Otázkách Václava Moravce. Rozhodující slovo budou zřejmě mít velcí hráči v podobě Německa a Francie.

Europoslanec Zdechovský, stejně jako Věra Jourová, hovoří i o adresných sankcích. „Zavedl bych je na všechny, kteří jsou nějakým způsobem zapojení do války. Vojáci, členové tajných služeb, vysocí ruští úředníci, těm všem bych zakázal doživotní vstup do EU.“

Scholz dostal šanci, zatím ji nevyužil

Český europoslanec se také nijak netají svým postojem k bývalému německému kancléři Schröderovi. „Figuruje v ruských energetických společnostech, od nichž inkasuje tučné peníze, a zároveň je nekritický vůči Putinovi. Měl by se sbalit a odjet do Ruska,“ má jasnou radu.

Přesto podle něj mohlo Německo ukázat, že stále ovládá umění kompromisů, v čemž vynikala exkancléřka Angela Merkel. „Byla nesmírně efektivní v prosazení svých (evropských) cílů, řešila mnoho krizí a na konci svého mandátu se stále v Německu těšila velké popularitě. Scholz to měl složité, že nastoupil po ní, a navíc zanedlouho začala válka. Mohl se ale projevit jako skutečný lídr a stát se lídrem v EU. To se zatím nestalo.“

KAM DÁL: Proč Putina někdo nezabije? Hledá se ruský plukovník Stauffenberg.

Klíčová slova: