Když vám spánek ruší exploze: Nejste ve válce, jen trpíte známou poruchou

Váš spánek může narušovat i vysoká teplota v místnosti
  |   zajímavost

Syndrom vybuchující hlavy je lékařům známý už od 70. let minulého století. Jde o velmi nepříjemnou spánkovou poruchu, kterou trpí až 8 procent lidí. Léčba je přitom v podstatě snadná, upozorňují weby Science Focus a IFLScience.

Syndrom vybuchující hlavy má několik jasných symptomů. Tím hlavním jsou hlasité zvuky nebo pocity, které napodobují účinky výbuchu v hlavě během spánku, respektive v přechodném období mezi spánkem a bděním.

Následkem těchto "výbuchů" pak člověk ve spánku pociťuje intenzivní strach. Současně, a to je důležité, ale celou epizodu neprovází žádná skutečná fyzická bolest. Vše jsou zkrátka jen přeludy v hlavě. Dalšími průvodními jevy, které se mohou a nebo nemusí projevovat, jsou záblesky světla doprovázející ony výbuchy a pak také záškuby těla, které takto reaguje na podněty z mozku.

Výbuchy v bdělém stavu i ve spánku

„Kupodivu se to  stává, i když lidé zrovna nespí,“ vysvětlil profesor Brian Sharpless, odborník na tento stav, v rozhovoru pro podcast BBC Science Focus. „Když se syndrom explodující hlavy objeví, lidé jsou ve skutečnosti ve stavu hluboké relaxace, která nastává těsně před spánkem. Představte si, že usínáte, jste v hlubokém uvolnění a najednou se stane tohle,“ dodal Sharpless.

Četnost těchto epizod se u jednotlivých pacientů liší. U některých se během jedné noci vyskytne více epizod, jiní je mají několik nocí po sobě. Podle některých výpovědí pacientů se jim tyto příhody stávají, pokud jsou ve stresu nebo prožívají náročné období či jsou velmi unavení. Někteří popisují bušení srdce nebo potíže s dýcháním, což je reakce těla na stres.

Žádné léky, stačí klid a informace

V roce 2020 byl proveden dosud největší výzkum syndromu vybuchující hlavy mezi 3 286 pacienty, kteří se s tímto problémem léčí. Zhruba 44 % pacientů uvedlo, že pociťuje po probuzení "výrazný strach".

Syndrom vybuchující hlavy je přitom považován za neškodný stav, který nepředstavuje žádné nebezpečí pro zdraví. Nenasazují se primárně žádné léky ani medikamenty, stačí upozornění a edukace, že jde o neškodnou záležitost. Porucha není spojena s žádnými dalšími stavy. Pokud se vám tedy něco podobného ve spánku děje, buďte klidní, jde opravdu jen o divoké sny.

Zdroj: sciencefocus.com, iflscience.com

KAM DÁL: Na problémy s usínáním pomůže známý minerál.

Klíčová slova: