Parazit v koberci: Nejspíše je i u vás doma, jen o tom nevíte

Kožojedi se k nám mohou dostat jak na květinách, tak i otevřeným oknem
  |   zajímavost

Kobercoví brouci jsou mnohem běžnější, než si většina z nás myslí. Je ale téměř nemožné je objevit, pokud nevíte, jak na to. Právě teď nastává jejich hlavní sezona, rozhodně tedy není od věci zkontrolovat koberce a pohovky a případně tyto nevítané hosty rychle zlikvidovat.

Takzvaní kobercoví brouci neboli "kožojedi" se živí mimo jiné také mrtvým hmyzem, zvířecí srstí a opadanou kůží. Koberce jsou proto přímo neomezeným bufetem.

Mimo jiné se kožojedi nazývají také jako "muzejní brouci". Dělají totiž problémy nejen v domácnostech, ale i v přírodních muzeích, kde si pochutnávají na vycpaných exponátech.

Jejich hlavní sezona začíná již tento měsíc. Od dubna do června kladou vajíčka a snaží se pro ně najít to nejideálnější prostředí, kterým často bývá náš koberec.

Mohou naklást dokonce až 100 vajíček najednou, to znamená, že je nutné jednat co nejrychleji, jinak se jich budete zbavovat velmi těžko.

Jordan Foster, která se specializuje na likvidaci škůdců, prozradila pro Express, že pro tento druh brouků většinou není žádný problém se do našeho domu dostat.

„Většinou je do domu přineseme na kytici nebo rostlině v květináči. Mohou se k nám ale dostat i skrze klimatizaci nebo otevřené okno,“ varovala specialistka.

Jak je odhalit a zatočit s nimi

Podle specialisty je nutné zaměřit se na to, jestli váš koberec není na některých místech zničený. Pokud najdete ty nejmenší známky poničení, je velmi pravděpodobné, že u vás sídlí kožojed. Naštěstí se jich ve většině případů lze poměrně lehce zbavit.

Nejdůležitější je nejdříve vysát všechny koberce a podlahy v domě spolu s křesly a sedačkami, poté už jen stačí vzít si na pomoc kyselinu boritou.

„Kyselinou boritou poprašte koberce, křesla i pohovky, nechte ji působit 2 až tři hodiny a poté ji vysajte. Spolehlivě to zabije jak jejich larvy a vajíčka, tak i brouky samotné,“ dodala specialistka.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Žena si koupila sýrový sendvič. Našla v něm zapečený kus chrupu člověka.

Klíčová slova: