Diagnóza rakovina: S nádorem mi odstranili dělohu i vejcovody, nepomohlo to. Můj syn mě ale chtěl živou, říká Veronika

Na lítost nebyl čas, Veronika musela rychle jednat
  |   zajímavost

Veronice (34, Brno) se před rokem obrátil život naruby. Od lékařů si totiž vyslechla diagnózu rakoviny děložního čípku. Zdravotní komplikace, především masivní krvácení mimo menstruaci, ji tehdy přivedly na pohotovost, kde jí lékař po vyšetření nasadil hormonální léčbu. Ta měla problém vyřešit.

Potíže ale neustávaly, Veronika proto navštívila na doporučení své sestry gynekologickou kliniku. „Lékaři jsem poslala zdravotní zprávy z pohotovosti a dokumentaci od své gynekoložky. Hned pojal podezření, že něco není v pořádku, a provedl kompletní vyšetření včetně histologie, která umí odhalit zánět nebo nádor. Také mi odebral vzorek tkáně z čípku a poslal jej na rozbor,“ vypráví Veronika.

Operace samotná nestačila

Po dvou týdnech čekání na výsledky tzv. biopsie jí lékař sdělil nepříjemnou zprávu, totiž že má rakovinu děložního čípku.Byla jsem v šoku, předtím jsem nikdy žádné zdravotní potíže neměla. Cestu z ordinace domů si vůbec nepamatuji. Hodně jsem plakala, ale musela jsem se dát rychle dohromady už kvůli pětiletému synovi, který mě potřeboval živou a zdravou,“ vypráví Veronika, která pracuje jako školitelka v nebankovním sektoru.

Krátce po rozhovoru s lékařem podstoupila operaci, při níž jí odborníci spolu s nádorem odstranili také dělohu a vejcovody. Následná vyšetření ale ukázala, že samotná operace nestačila, protože rakovinotvorné buňky zasáhly i uzliny. Veronika proto musela zahájit léčbu ozařováním a chemoterapií. „Na operaci jsem se psychicky připravila, ale chemoterapie a ozařování mě srazily na kolena. Tehdy mi došlo, že situace je skutečně vážná. Velkou oporou mi byli blízcí, především maminka, která mi pomáhala s péčí o syna,“ vzpomíná na náročnou léčbu.

Nemoc mě donutila zastavit se

Po jejím absolvování je onemocnění v bezpříznakové klidové fázi. „Dřív jsem neuměla odpočívat a byla jsem v permanentním stresu. Nemoc mě donutila zastavit se. Naučila jsem se trávit čas sama se sebou a jsem za to ráda,“ popisuje s úsměvem. Dnes se Veronika cítí mnohem lépe, přestože ji trápí oteklé nohy a třísla kvůli odstranění uzlin, které bylo součástí operace. Dochází na pravidelné kontroly, snaží se více odpočívat a o své nemoci říká svému okolí.

Rakovina děložního čípku totiž stále postihuje mnoho žen, především v produktivním věku. Zároveň lituje, že se v minulosti nenechala naočkovat proti lidskému papilomaviru (HPV), který rakovinu děložního čípku způsobuje. „O očkování proti HPV jsem před vyslechnutím si diagnózy vůbec neslyšela, ani moje gynekoložka mi ho nikdy nenabídla. Kdybych ty informace měla, tak se naočkovat určitě nechám. Vakcínu plánuji dát také svému synovi, až bude starší. Sice nemá děložní čípek, ale hrozí mu jiná onemocnění způsobená HPV viry, jako je například rakovina anu nebo genitální bradavice,“ říká Veronika.

Lékaři doporučují naočkovat dítě proti HPV ještě před začátkem pohlavního života. Od roku 2022 nově zdravotní pojišťovny dívkám i chlapcům do 13 let věku zcela hradí také vakcínu s nejširší dostupnou ochranou, která tělo chrání před devíti nejčastějšími typy HPV.

KAM DÁL: Stovky milionů eur z Bruselu v kapsách mafie i politiků. Můžeme srovnávat zkorumpované Bulharsko a "Babišovo Česko"?

Klíčová slova: