Hlas provokativního umělce ze záhrobí: Andy Warhol v dokumentu odhaluje i československé kořeny

Andy Warhol se vrací ze záhrobí, aby promluvil v dokumentárním cyklu
  |   zajímavost

Andy Warhol je pojem. Jeden z nejslavnějších umělců moderní historie se stal obdivovanou celebritou, která měla otevřené dveře mezi americké boháče. Slávu získal jednak svým talentem, ale hlavně excentrickou povahou a vizáží. V USA se v druhé polovině 20. století ovšem nepohyboval člověk, který by dosáhl jeho věhlasu. Jeho podivuhodný život odhaluje nový dokumentární cyklus pro internetovou televizi Netflix. 

Šestidílný cyklus Deník Andyho Warhola vychází z knihy, kterou na základě poznámek tohoto slavného umělce editovala Američanka Pat Hackett. Na celkem šesti hodinách se tak dostanete do hlavy jedné z nejrozporuplnějších postav moderního výtvarného umění. Osobnost, jež svým dílem vytvořila doslova továrnu na umění, tak několik let po smrti ve formátu dobře zpracovaného dokumentárního cyklu odhaluje mnohá tajemství a pro českého fanouška i kořeny, které dosahují až do Československa.

Bolí mě bok

Hned v první epizodě se částečně popisuje rodné prostředí ocelářského amerického města Pittsburgh, kam rodiče Andyho Warhola emigrovali právě z Československa. Není známo, jestli sám Warhol ovládal řeč jako jeho rodiče. Ti pocházeli ze slovenského Prešova a na jednom z dobových záběrů, který natočil sám mladý Warhol, vidíme jeho maminku, jak si naříká, že má bolavý bok, ve svém rodném jazyce. 

Malý střípek, kterému sami tvůrci nevěnují moc pozornosti, je spíše zajímavostí pro nás, protože jedna z nejvlivnějších kulturních postav 20. století musela moc dobře vědět, co je to Československo. Právě proto se někteří domnívají, že jeho hlavním námětem uměleckých děl byly typicky americké symboly jako krabice Brillo či Campbellova plechovka s polévkou. Obě díla, která prodával za miliony. K tomu se ovšem musel dopracovat a činil tak velmi účinně. 

Asexuál Warhol

Kromě toho, že každá epizoda dokumentárního cyklu je nadstandardně esteticky zpracovaná a po stránce filmové řeči zábavná a svižná, je jednou z největších zajímavostí samotný komentář Warhola vycházející z konkrétních deníkových zápisků. Warhol tak ožívá ve voiceoveru, kdy herec a upravený generátor se snažili co nejvíce přiblížit hlasu samotného umělce. 

Možná trochu morbidní postup hlasu ze záhrobí je většinou používaný k ilustračním záběrům, které nějakým způsobem vytvářejí iluzi, že se nacházíme s Warholem v jeho domě, na dovolené, na procházce se psem či v konfliktu s jeho přítelem Jedem. Právě sexualita Andyho Warhola je jedním z největších témat vzhledem k tomu, že on sám na ní stavěl svou pověst a zároveň se proslavil provokativními díly, které otevřeně pracují se sexualitou. O tom, že byl homosexuál, už nemůže být pochyb, byť sám Warhol za svého života záměrně vytvářel dojem, že je asexuál. 

Umění reklamy

Když se mladý Warhol vydal za novým životem do New Yorku, začínal jako ilustrátor a grafický designér. Jeho talent ho vystřelil do elitní společnosti tohoto žánru a zároveň si osahal způsoby vyjadřování, které spíše produkt prodávají, než to, že jsou čistým volným uměním. Tato synergie přístupů je právě klíčem k hodnocení Warholova díla a v netflixovském dokumentu se toto kreativní prostředí a proces práce odhalují komplexně s dostatečným nadhledem a odstupem.

Andy Warhol totiž není jen vděčná estetika šoku, provokace zabalená do líbivých sítotiskových barev. Poněkud ztracený jedinec toužil být volným umělcem, pokoušel se podporovat ostatní talentované umělce a stál za legendární newyorskou Factory, která generovala hudební, filmové a výtvarné aktivity. Kdo se tedy chce podívat pod pokličku tohoto fenoménu, ať neváhá ani vteřinu. Deník Andyho Warhola mu totiž nabídne komplexní servis informací, příběhů a doby, kdy tento umělec s československými kořeny doslova změnil výtvarný svět. 

Zdroj: netflix.cz

KAM DÁL: Čech, který změnil umění. Světový malíř František Kupka byl poctivý vlastenec, který se nebál bojovat.

Klíčová slova: