Slavné krásky vyrazily jen v podprsenkách. V římské říši tohle neznali, tam měli muži pech

Oblečená - neoblečená Kim Kardashian
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Nosí ji skoro všechny ženy, málokdo ji ale vidí. Jasně, možná někdy "nechtěně" vyknoukne ramínko nebo mužské fantazie dráždí průhledný top, ale chodit po světě jen v podprsence? To asi ne. Ovšem pro celebrity platí jen málo tabu. Takže asi nikoho nepřekvapí, že slavné krásky s tím cavyky rozhodně nedělají.

Dnešní ženy mohou být rády, že se nenarodily o pár desítek let či století dříve. Předchůdci dnešních košíčkových podprsenek totiž byly korzety a šněrovačky. No a co si budeme povídat - nasoukat se do této "zbroje" bylo pořádně složité. Natož vše řádně udýchat a neomdlít.

Která byla první?

Není se čemu divit, že toho ženy měly dost. Francouzka Herminie Cadolle v roce 1889 korzet chytře rozdělila na dvě části a vznikla "prabába" podprsenek, které známe. O čtyři roky později si pak patent zajistila Američanka s českými kořeny Marie Tucek. Nicméně v té době se ani jedna z jmenovaných dam neproslavila, ani neudělala díru na trhu.

Podprsenka se totiž dostala do popředí až o čtrnáct let později. Traduje se historka, že když chtěla Američanka Marie Phelps Jacob zakrýt nevzhledné kostice korzetové podprsenky, "spíchla" si jen tak v ruce pár kusů látky. Ženy i muži na ní mohli oči nechat. Jacob se tak jako první přiblížila současnému vzhledu podprsenek.

Vynález si samozřejmě nechala patentovat. Ovšem jako obchodnice nestála za nic, takže patent brzy prodala za 1 500 dolarů firmě Warner Brothers Corset Company. Bratři Warnerovi následně rozjeli byznys, který jim vynesl miliony dolarů.

Historie sahá do Egypta či Říma

Ovšem kdo by si myslel, že něco na způsob podprsenek je známé teprve pár stovek let, spletl by se. Vždyť ženy si prsa vázaly už ve starém Egyptě či v antice. Ryze spodní prádlo se také objevuje v římské říši, tento "outfit" se nazýval "Mamilare". Ženskému poprsí ale nijak nelichotil, spíš naopak - měl za úkol zploštění hrudníku.

Muži tenkrát zřejmě radost neměli, takže z tohoto pohledu díky Bohu za dobu, ve které žijeme. Dnešní muži se mohou kochat pohledem na Jessicu Alba, Ritu Ora, Kim Kardashian a další slavné krásky, které svá těla rády předvedou.

Zdroje: Bellinda, Ekapo, Intimidea

KAM DÁL: Eva Burešová si za Slunečnou přišla na miliony. Kdo je ale vlastně tahle hvězdička, která zamotala hlavu slavnému kuchaři?

Klíčová slova: