Demence: Ochrání vás před ní jeden obyčejný nápoj

S prevencí degenerativních mozkových chorob vám může pomoci i obyčejný zelený čaj
  |   zajímavost

Tato degenerativní choroba vzniká zejména u starších lidí, chránit by se před ní tedy měli zejména senioři. Může se ale objevit i u mladších pacientů. S prevencí demence vám pomůže i jeden běžný horký nápoj, který má doma většina z nás.

Centrum pro nemoci a jejich prevenci na svém webu uvádí, že demence není specifická choroba. Jená se o pojem, pod který spadá hned několik degenerativních mozkových onemocnění. Jedním z těch nejčastějších je Alzheimerova choroba.

Demence se objevuje většinou u lidí, kteří jsou starší 65 let, není ale nevyhnutelným důsledkem stárnutí.

Degenerativním mozkovým chorobám lze totiž předejít, a to dokonce i s přibývajícími léty. Můžeme toho dosáhnout pomocí několika jednoduchých úprav našeho životního stylu.

O prevenci demence by se měli snažit zejména lidé, kteří patří do skupin s větším rizikem jejího vzniku. Nejedná se pouze o seniory, vyšší riziko vzniku demence ovlivňuje také:

  • rodinná historie (pokud měl demenci někdo z vašich příbuzných, máte větší pravděpodobnost jejího vzniku i vy)
  • srdeční choroby
  • vysoký krevní tlak
  • kouření
  • vysoký cholesterol
  • vážný úraz hlavy

Demenci můžete předcházet hned několika různými způsoby, jak na svém webu uvádí Národní zdravotní služba. Řadí se mezi ně mimo jiné i vyvážený jídelníček, udržování si zdravé tělesné hmotnosti a pravidelné cvičení. Dále by se také zejména lidé, kteří mají vyšší riziko vzniku této nemoci, měli vyhýbat nadměrné konzumaci alkoholu a kouření.

Zelený čaj

S prevencí té nejčastější degenerativní mozkové choroby, Alzheimerovy choroby, vám může pomoci i zelený čaj. Katechinové polyfenoly, které tento druh čaje obsahuje, mají totiž nauroprotektivní účinky, jak dokazují studie.

Zdroj: Centers for Disease Control and Prevention, National Health Service, National Library of Medicine

KAM DÁL: Rakovina: Vědci poukazují na tři symptomy, které si s touto nemocí spojí jen málokdo.

Klíčová slova: