Jak na spánek v letním počasí. Řada z nás dělá velkou chybu

Ke kvalitnímu spánku by se podle českých kardiologů měly vést už malé děti, tak aby si zvyk odnesly do dospělosti
  |   zajímavost

Spolu s příchodem léta nás čekají také teplé letní noci. Někteří lidé mají v tomto období z důvodu zvýšených teplot problémy se spánkem. Naštěstí jim lze ale poměrně lehce předejít. Stačí se vyhnout některým zažitým rituálům.

Problémy se spánkem mohou negativně ovlivnit všechny ostatní aspekty vašeho života. Kvalitní spánek je totiž pro naše tělo naprosto nepostradatelný. Je to prostředek k tomu, aby se naše tělo zotavilo z předešlého dne a připravilo se na ten další.

Řada z nás v létě na noc otevírá okno, to je ale podle experta na spánek a zlepšování jeho kvality Jamese Higginse obrovská chyba. Údajně je to jedna z těch nejčastějších chyb, kterých se z hlediska kvality spánku v letních měsících dopouštíme.

„Může se zdát, že otevření okna v létě  je ideálním způsobem, jak si zaručit kvalitní spánek. V momentě, kdy je venku velmi teplo, nám větrání může spíše uškodit. Do pokoje nám totiž začne proudit teplejší vzduch a zvýší tak celkovou teplotu v pokoji,“ prozradil specialista pro Express.

Ideální je vyvětrat pouze na několik minut, abyste do pokoje dostali čerstvý vzduch.

Přes den je nejlepší, pokud necháte v ložnici zatažené žaluzie a závěsy, aby se zbytečně nevyhřála od slunečních paprsků. To vám pomůže udržet teplotu v pokoji mezi příjemnými 15 až 20 stupni.

Pokud vám ale ani tyto tipy nepomohou, ještě není nic ztraceno. Higgins se podělil i s několika tipy pro ty, kteří už neví, kudy kam.

„Dalším zaručeným způsobem, jak se před spánkem zchladit, je obléct si chladivé oblečení. Především ponožky. Vaše chodidla v sobě mají hned několik nervových zakončení, mohou tak lehce změnit teplotu celého vašeho těla,“ vysvětlil expert.

Můžete toho docílit tak, že budete své pyžamo skladovat na místě, kde je ve vašem domě či bytě nejchladněji. Chladivé ponožky stačí nosit jen určitou dobu před spaním, na spánek samotný si je můžete sundat. Několik minut by mělo stačit na to, aby se vaše celková teplota těla snížila.

Podle specialisty nesmíme zapomínat ale ani na psychickou stránku věci. K tomu, abychom v letních měsících bez problémů usnuli, je nutné si před spaním vytvořit nějaký typ zklidňujícího rituálu a každý den ho opakovat. Nepříjemné myšlenky nebo starosti před spaním totiž také mohou vyústit v problémy s usínáním.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Chrápání může být příznakem životu nebezpečné nemoci, potvrdil MUDr. Miloš Kotulek.

Klíčová slova: