Kdo další, kromě Nejedlého s Mynářem, potřebuje Zemana prezidentem? Omrzel i skalní fandy a mandát ještě potrvá

Miloše Zemana čeká v jeho funkci ještě dost dní na to, aby mohl jen odpočívat. Kdo za něj vykonává pravomoci?
  |   glosa

Miloš Zeman již nebude prezidentem. To už nikdo nezmění. Poslední rok jeho panování na Pražském hradě přinesl mnoho zvratů a dokonce byl málem zbaven funkce kvůli neutěšenému zdravotnímu stavu. Zeman následně prošel velkým znovuzrozením, které vygradovalo odsouzením ruského kolegy Vladimira Putina za jeho vpád na Ukrajinu. Dávnou popularitu mu to však u občanů Česka nezařídilo. Spíš naopak - těší se přízni pouhé pětiny z nich, a určitě ji nevylepšila ani jeho přítomnost na aktu k připomenutí konce 2. světové války. 

Miloši Zemanovi zbývá na Pražském hradě jen něco málo přes 300 dní. Během tohoto období se Česko stane předsednickou zemí EU, projde komunálními volbami a také si vybereme jednu polovinu nových senátorů. Aktivity prezidenta se dostanou pod drobnohled, neboť jistě bude nutné jmenovat další nové soudce, možná i rektory vysokých škol, setkávat se se zahraničními delegacemi, účastnit se akcí a rozdat vyznamenání. 

Prezidentova aktivita za poslední rok ale velmi klesla. Zato v uplynulých několika dnech vygradovala nejmenováním Michala Koudelky generálem. A to již na sedmý návrh vlády. Zúčastnil se také tradičního připomenutí konce 2. světové války na pražském Vítkově, aby uctil její oběti. Jeho přítomnost byla ale spíše symbolická, z fotografií i záběrů kamer bylo patrné, že Zeman není zdravotně zcela ve formě a jeho řeč těla jasně napovídala, že by se cítil lépe při odpočinku na Lánském zámečku. A tak nebylo divu, že se éterem sociálních sítí rozjela diskuze na téma: K čemu je Česku prezident v kondici Miloše Zemana? 

Hledat správnou odpověď by asi byla práce sisyfovská a lišila by se především podle názorů dotazovaných respondetů, kteří by měli na Miloše Zemana v pozici hlavy státu rozdílné pohledy. Z posledního průzkumu veřejného mínění společnosti Kantar CZ pro Českou televizi je ale téměř jisté, že nadšení i jeho skladních fanoušků velmi rychle slábne. Podle čísel je s prací prezidenta spokojeno pouze 20 % respondentů a 78 % je vyloženě nespokojených, před pěti lety byl poměr 57 % ku 41 %, uvedl server novinky.cz.

Spokojení občané Nejedlý a Mynář

Minimálně dva lidé jsou ale s obsazením nejvyšší ústavní funkce "důchodcem z Vysočiny" nadmíru spokojeni. Šef jeho kanceláře Vratislav Mynář, který si ve své pozici může dělat prakticky, co se mu zlíbí. Tu skartovat dokument, k němuž by neměl mít kvůli chybějící nejvyšší prověrce ani přístup, tu manipoulovat s pravdou ohledně šéfova zdravotního stavu, nebo si zaletět v roli pošťáka do Emirátů.

Druhým spokojeným mužem je Zemanův poradce Martin Nejedlý, který sice přišel o diplomatický pas, avšak jeho aktivity v rámci fungování Hradu nebyly nijak omezeny. Jak se nechal slyšet majitel televizních stanic TV Barrandov Jaromír Soukup, skutečným prezidentem Česka je podle něj právě kontroverzní podnikatel s úzkými vazbami na vedení Ruska. „Miloš Zeman je svojí funkcí posedlý, miluje ji, i když ji de facto nevykonává. Část prezidentských pravomocí vykonává poradce Martin Nejedlý. Kdo to neví, ať mě poslouchá: Pan Nejedlý je prezident republiky, takhle to je,“ řekl podle serveru novinky.cz Soukup ve svém novém pořadu Prezident v TV Barrandov.

Co si pod touto nahlas vyřčenou domněnkou, o níž si štěbetají vrabci od Prahy až po Peking, představit? Nejmenování "čučkaře z BIS" Michala Koudelky generálem do kroků, ovlivněných poradcem Nejedlým, asi nespadá. I když je to právě on, kdo nechal hradního poradce svými agenty sledovat.

Bude to ale spíš prezidentova umanost, s níž jen těžko souvisí jeho památný výrok: „Jen idiot nemění názory.“ Ovšem nedávné udělení milosti šéfovi Lánské obory Miloši Balákovi už je tak kontroverzní, že bude souviset spíše s byznysovými či přátelskými zájmy lidí kolem prezidenta. Stejně nepěkně rezonovaly veřejným míněním v minulosti třeba i schůzky Martina Nejedlého s lidmi z ruské ambasády na Pražském hradě nebo dubnové setkání s vlivným lobbistou Tomášem Hrdličkou, které popsal ve své investigativní reportáži DeníkN.cz

Informace z fungování zákulisí na Pražském hradě se možná dozvíme více v dalších dílech pořadu Jaroslava Soukupa. Reálné úkony hlavy státu ale můžeme sledovat prostřednictvím Miloše Zemana. Kolik jich ve svém zbývajícím čase ve funkci opravdu zvládne? 

Zdroje: novinky.cz, deníkN.cz, TV Barrandov

KAM DÁL: Vzrůstá počet případů porodnického násilí: Proč ženy volí ambulantní či domácí porod? A je to vůbec legální?

Klíčová slova: