Jaké jsou výhody moderních infratopidel a v čem předčí klasické způsoby vytápění?

Mnoho z vás budou zajímat také výrazné úspory na energiích v případě používání tohoto způsobu vytápění
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

V současné době existuje ohromné množství způsobů klasického i moderního vytápění, z nichž vystupuje v otázce výhodnosti do popředí infraohřev. Toto speciální topné zařízení vám pomůže ušetřit na energiích, zajistí vám bezúdržbový provoz, neničí vaše zdraví a disponuje velmi rychlým předáním tepla do jakéhokoliv prostoru. Jak to celé funguje a z jakých zařízení si lze vybírat?

Základní princip tohoto způsobu vytápění

Na rozdíl od konvenčních způsobů funguje princip tohoto zařízení na takzvaném sálavém vytápění. Co to znamená? To značí, že tato topidla neohřívají primárně okolní vzduch, nýbrž přilehlé předměty. Těmi jsou zdi, podlahy a strop, přičemž hlavní přenos tepla tím pádem přichází od nich. Takový způsob v sobě zahrnuje rovnou několik výrazných výhod, které zmíníme později.

Vlastností sálavého vytápění je fakt, že volně proudí vzduchem a na teplo se přeměňuje až ve chvíli dopadu na zmíněné ohraničení vaší místnosti. Na stejném principu funguje i část slunečního elektromagnetického záření zvaného infračervené. To funguje na bázi vlnové délky delší než viditelné světlo, ale kratší než mikrovlnné záření. Hlavním benefitem vytápění tímto způsobem je tedy naprostá přirozenost pro lidské tělo.

Dbejte na správné umístění

Na základě zmíněných specifik je naprosto jasné, že je potřeba dbát na vhodné umístění topidla v každém prostoru. Jedině tak si zajistíte maximální účinky a největší úspory. Ideální místo je takové, kde nebude zařízení nic bránit v dosažení okolních stěn, stropu i podlahy. Tyto překážky totiž odráží záření zpět, tudíž je za nimi chladno. Rozhodně byste tak měli umístit vaše topidlo do prostoru, kde bude mít výhled na všechny hranice místnosti.

Zde přirozeně záleží na provedení daného typu a jeho specifikách. Před samotným nákupem se hodí přímo zeptat prodejce, který by vám měl poradit nejvhodnější umístění. Většina produktů má tento údaj také uvedený v přiloženém manuálu. Nepodceňujte tento důležitý krok, protože jeho správné dodržení rozhoduje o mnohém.

Hlavní výhody infratopidel

Nejdříve se zaměříme na zdravotní benefity této metody, protože ty jsou ze všeho nejdůležitější. Při mnoha konvenčních způsobech ohřívání prostorů dochází k produkci nezdravých či nebezpečných látek, které rozhodně není dobré dýchat. Z toho důvodu se jedná o ideální řešení pro alergiky, astmatiky, děti a zkrátka každého člověka. Především oproti často používaným plynovým kamnům se jedná o mnohem bezpečnější alternativu pro uzavřené prostory.

Ohromnou výhodou je také udržování vašeho zdiva ve špičkové kondici a jeho vysušení. Právě vnitřní vlhkost je častým problémem mnoha majitelů domů a dokáže vést až k vážným problémům s celou budovou. Zmíněná vlhkost je často způsobována právě nevhodnými způsoby vytápění. Pokud tedy máte s tímto jevem problémy, infratopení je schopno vaše zdi vhodně vysušit.

Mnoho z vás budou zajímat také výrazné úspory na energiích v případě používání tohoto způsobu vytápění. V čem tkví celé kouzlo? V současnosti je totiž možné dostat na tento způsob sníženou sazbu na elektrickou energii. Výhodných cen se dočkáte neuvěřitelných 20 hodin denně, přičemž klasickou částku budete platit pouze zbylé čtyři hodiny každého dne. To znamená brzkou návratnost investice. K tomu je potřeba ještě přidat celkově výhodnější rozložení tepla založené na samotném principu těchto zařízení, které již samo o sobě má sílu vám ušetřit několik procent oproti klasickému ohřívání.

Pěkný vzhled a bezúdržbový provoz

Svoji roli hraje také designová stránka věci. Ta je důležitá především do komerčních prostorů, jakými jsou třeba restaurace, venkovní bary a podobná místa. Topidla přichází v pestré škále provedení, přičemž mohou kolikrát působit jako úplně obyčejné běžné předměty. Možností je třeba koupě na první pohled obyčejného zrcadla, které má v sobě ale zabudované topidlo. Takové řešení je elegance i účelnost v jednom.

Tím se dostáváme k druhé záležitosti s naprosto bezúdržbovým provozem. Tato moderní zařízení stačí zkrátka zmáčknutím tlačítka zapnout a následně se o vše postarají sama. Tím pádem nemusíte neustále regulovat teploty či se jakkoliv starat o své tepelné pohodlí.

Vhodné do vnitřních prostorů, ale i ven

Nemusí se jednat jen o místnosti, protože svou funkci tyto produkty splní i ve venkovních prostorech. Na zahradách, pozemcích i terasách se vám bude hodit například stojací infratopidlo. To je malé, lehké, přenosné a zajistí vám komfort i během chladnějších nocí.

Pokud má váš exteriér pouze jedno místo, ve kterém trávíte veškerý čas, pak bude takovému prostoru zajisté dobře sloužit spíše závěsný infraohřev. Toto řešení je oblíbené především v zahrádkách restaurací a jiných komerčních venkovních prostorech. Věřte nám, že vaši hosté tento nevídaný komfort zajisté ocení.

Kde pořídit zařízení pro moderní způsob ohřevu?

Populárním dodavatelem je v současné době společnost ELMET FIRE, jež disponuje velkým výběrem sofistikovaných produktů za příjemné ceny. Širokou nabídku najdete i na webu Infraky.cz, nebo u dodavatele elektroinstalací Bučo. Nabízí stojací i závěsné zboží, stejně jako kompletní doplňky pro bezproblémovou funkci. Samozřejmostí je i záruční a pozáruční servis, kdyby se vyskytly jakékoliv problémy.

Snadno tak nakoupíte vše potřebné, přičemž se v případě jakýchkoliv otázek nebojte obrátit na speciálně vyškolenou obsluhu jejich online obchodu. Ta vám moc ráda poradí s nejlepším řešením přesně pro vaše potřeby.

Klíčová slova: