Hvězda seriálu ZOO Marek Taclík bojuje s insolvencí, příjmy má přitom vysoké. Sedí vše tak, jak má?

Marek Taclík hraje otce Anči
  |   osobnost

V seriálu ZOO září Marek Taclík coby bohatý táta Novotný, který odřízne Anču od rodinných peněz. O finance zde tedy rozhodně nemá nouzi. Ovšem realita skutečného života může být odlišná. Jeho dluhy totiž nejsou žádnou novinkou. Momentálně je v insolvenci. Ale nejsou nějaké věci malinko jinak, než se na první pohled zdají?

V insolvenci je Taclík už od roku 2018, a to kvůli dluhu ve výši 6,8 milionu. Není samozřejmě sám, na konci roku 2021 bylo takto postiženo 111,5 tisíce lidí, tj. cca 1,5 % všech obyvatel České republiky. Mezi hercovy věřitele patří například VZP, Slavia pojišťovna, Pražská správa sociálního zabezpečení nebo Česká spořitelna.

Některé dluhy došly navíc až k exekuci, což je z insolvenčního návrhu zřejmé. Taclík v roce 2017 dokonce dlužil Finančnímu úřadu 932 233 Kč. V žádosti o povolení insolvence uvedl, že nepravidelné příjmy v době, kdy závazky vznikaly, přispěly k jeho úpadku. V únoru letošního roku prodal insolvenční správce například Taclíkovi automobil Volvo, a to za 29 000 Kč. To je zřejmé z portálu justice.cz.

Podhodnocený Taclík

Podle veřejně dostupných údajů v insolvenčním rejstříku si Marek Taclík za rok 2020 vydělal tvůrčí, uměleckou a zábavní činností, jak uvedl v daňového přiznání, 483 671 Kč. Z toho uplatnil výdajový paušál pro OSVČ ve výši 40 %. Právě to mu umožňuje zákon. Čistý příjem v roce 2020 tak činil 290 203 Kč. Když se částka vydělí počtem měsíců, jeho měsíční příjem činí v průměru 24 184 Kč.

V roce 2021 na tom byl velmi podobně. Celkové příjmy z tvůrčí činnosti v daňovém přiznání uvádí ve výši 493 875 Kč, výdaje potom opět podle výdajového paušálu ve výši 40 %, tj. 197 550 Kč. Čistý roční příjem je po odečtení výdajů 296 325 Kč, tj. v průměru 24 694 Kč. To se skoro zdá, že je Marek Taclík nejméně placeným hercem seriálu ZOO. 

Ostatní miliony, Taclík almužnu

Jak už jsme dříve informovali, odhaduje se, že jen za seriál Slunečná inkasovala Eva Burešová miliony. V průměru se její jeden natáčení den pohyboval v odměnách kolem 16 tisíc korun. Za ZOO si přijde ještě na víc, a to možná až dvojnásobek. Marek Taclík se v seriálu ZOO neobjevuje pouze sporadicky, ale i kdyby točil pouhé čtyři dny v měsíci, byl by ohodnocen jen 6 tisíci za den? A kdyby tomu tak skutečně bylo, kdy stihl své další projekty? 

Za předpokladu, že OSVČ, která uplatňuje výdajový paušál, takové náklady reálně ani mít nemusí, pouze jí je umožněno zákonem si takto snížit základ daně, pohybovaly by se Taclíkovy příjmy v průměru kolem 40 tisíc měsíčně. Jen v roce 2020 natočil film Bábovky, Krajina ve stínu a Štěstí je krásná věc, v roce 2021 potom film Gump – pes, který naučil lidi žít a Večírek.

Skoro se zdá, že tu něco nesedí...

Taclík působí také v Činoherním klubu a Divadle ABC. Otázkou je, zda v některém angažmá působí v zaměstnaneckém poměru, neboť ve svých daňových přiznáních uvádí také příjmy ze zaměstnání. Za rok 2021 ve výši 163 141 Kč, za rok 2020 poté 161 635 Kč.

Bez ohledu na případné odvody jde pořád o 13 595 kč v průměru měsíčně. Je Marek Taclík, zvaný Tácek, jedním z nejhůře placených herců současnosti, nebo je výsledkem herectví v hlavním vysílacím čase skutečně taková almužna? 

Zdroj: justice.cz, blesk.cz

KAM DÁL: Titanic fascinuje i po letech, loď stále obklopuje řada záhad. Proč nebyl Cameronův film přesný?

Klíčová slova: