Okamura se bojí Babiše, jeho hodiny nenávisti se budou stupňovat

Tomio Okamura si nese životem hluboká traumata z dětství. Mohou i za jeho nenávist vůči uprchlíkům?
  |   glosa

Nadávky a urážky ukrajinským uprchlíkům a spousty dalších skandálních výroků. Tak se předvedl Tomio Okamura ve svém úterním vystoupení v Poslanecké sněmovně. Vláda, která původně chtěla opozici vysvětlovat své postoje, na protest odešla.

Debata se měla vést o vládní strategii na zvládání uprchlické vlny. Že to bude pro Okamuru velké téma, bylo jasné od začátku, přesto hrubost a skandálnost jeho výroků byla skutečně nebývalá. „Všichni jste natvrdlí, ne jenom jeden, jste jak z Marsu úplně, říkám vám to,“ nadával vládě šéf SPD. O Ukrajincích mluvil jako o ekonomických uprchlících, kteří objíždí Evropu a hledají ekonomicky výhodné kotviště. Jako řešení navrhoval stavbu táborů na území Ukrajiny po dohodě s Rusy, protože tam je už na většině země bezpečno. Před sociálkami prý stojí ukrajinská BMW a Audi, což svědčí o tom, že sem prchají boháči.

Bylo mi až fyzicky zle

Vláda přitom celý bod zařadila jako vstřícné gesto opozici a šla zjevně připravena diskutovat a vysvětlovat. Jenže Okamura celou věc pojal jako one man show, opět hodlal zjevně nekonečně řečnit, takže to dopadlo, jak to dopadlo – vláda jednoduše odešla.

„Měli jsme tady hodinu nenávisti, měli jsme tady hodinu xenofobie, měli jsme tady hodinu rozeštvávání české společnosti, měli jsme tady hodinu relativizace utrpení ukrajinských lidí, kterým Česká republika dala přístřeší,“ zhodnotil Okamurovo vystoupení Vít Rakušan.

 

„Ty lži, které tady pan Okamura šíří, se nedaly poslouchat. Bylo mi z toho až fyzicky zle,“ doplnil ho ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Tomio ve Sněmovně hrozným způsobem rozdmýchává nenávist proti Ukrajincům a ukrajinským Romům. Šíří strach, pokouší se prohloubit příkopy mezi lidmi v naší zemi. Dokonale nahrává Kremlu a jeho agresi,“ napsal na twitter Okamurův bratr Hayato.

 

SPD nechce dopadnout jako ČSSD

Po nedávných obstrukcích to bylo již druhé velmi kontroverzní Okamurovo vystoupení. Zdá se, že šéf SPD zařadil vyšší stupeň agresivity a hodlá být ve svých dalších vystoupeních radikálnější. „Tomio Okamura je teď trošku v presu. Cítí, že mu hrozí velké nebezpečí od ANO, které se snaží vyluxovat veškeré jeho voliče. On si velmi dobře uvědomuje, že to ANO dokáže, ostatně viděl, jak dopadla třeba sociální demokracie,“ říká pro Čtidoma politolog Jan Charvát.

Až za hranu dobrých mravů

Problém je i v tom, že ANO začíná být v opozici víc vidět než SPD, a Okamura se proto snaží co nejvíce zviditelnit. „Vidíme vlastně souboj na opozici o voliče. Můžeme čekat ještě větší razanci, která ho dovede možná až za hranu dobrých mravů nebo i zákona,“ říká pro Čtidoma Charvát.

Jenže ještě větší radikalizace je asi to poslední, co česká politická scéna potřebuje. Stačí se podívat na sousední Slovensko, kde Robert Fico, kterému hrozí vězení, s vládou a prezidentkou Čaputovou bojuje opravdu nechutnými prostředkyPodle Charváta ale tak velká radikalizace u nás nehrozí. „Jsme nastavení jinak než Slováci. Tady zase není tolik lidí, kterým by tenhle styl politiky imponoval. Takže Okamura bude muset hledat tu hranici, kde to ještě funguje, ale nemyslím si, že by zašel tak daleko jako Fico,“ uzavírá Charvát.

Každopádně se nedá čekat, že by to hodinou nenávisti ze strany Tomia Okamury skončilo. Budeme si muset zvykat na další a častější obstrukce, drsné projevy na hranici únosnosti a celkové hrubnutí politické scény. Před prezidentskými volbami to rozhodně není příliš příjemná představa.

Zdroj: seznamzpravy.cz, forum24.cz, idnes.cz, novinky.cz, echo24.cz

KAM DÁL: Neokrádá vás zaměstnavatel? Možná máte dostávat více peněz, zkontrolujte si svoji zaručenou mzdu.

Klíčová slova: