Doktor vysvětlil snadnou 10-3-2-1 metodu na lepší spánek

Klíčem ke kvalitnímu spánku je podle experta to správné načasování
  |   zajímavost

Lékař prozradil, v čem spočívá jednoduchá metoda, která vám pomůže dosáhnout kvalitnějšího odpočinku. Zvládle ji každý a měla by pomáhat dokonce i s insomnií. Dokonce ani nepotřebujete žádné léky nebo nápoje.

Doktor Karan Rajan, který se živí jako chirurg, se proslavil na sociální síti TikTok. Svým fanouškům totiž pomocí krátkých videí radí s nejrůznějšími zdravotními problémy.

Nedávno se dokonce dozvěděli, jak lehce dosáhnout kvalitního spánku. Lékař jim totiž ve videu představil jednoduchou 10-3-2-1 metodu, pomocí které se s problémy se spánkem můžete rozloučit.

Každé číslo v názvu spánkové metody reprezentuje jednu její část.

„Deset hodin před spánkem už nesmíte vypít žádný nápoj s obsahem kofeinu. Tolik hodin totiž vašemu tělu trvá tuto látku z těla zcela vyloučit a s ní i její povzbuzující účinky,“ vysvětlil odborník ve videu.

„Tři hodiny před spánkem byste se měli vyhnout větším porcím jídla, to vám pomůže předejít pálení žáhy a probouzení se uprostřed noci,“ pokračoval.

„Dvě hodiny před spánkem je ideální dokončit veškerou práci a vaši mysl už dále příliš nezatěžovat,“ prozradil lékař.

„Hodinu před tím, než ulehnete, se vyhněte sledování obrazovek, dokonce i té na vašem mobilu,“ dodal.

Ve videu lékař zmínil mimo jiné také to, že pokud máte problémy se spánkem, je ideální omezit konzumaci alkoholu nebo se mu zcela vyhnout. Alkoholické nápoje totiž negativně ovlivňují REM fázi spánku.

Někteří sledující v prostoru pod videem okamžitě potvrdili, že metoda opravdu funguje. „Když se mi podaří tuhle metodu dodržet, tak cítím rozdíl. Spí se mi mnohem lépe,“ napsal jeden z fanoušků profilu.

Dalším se ale zdála nereálná. „Co mám dělat tu hodinu před spaním, když se nesmím ani dívat na film nebo na mobil?“ ptal se jeden z uživatelů. Na komentář mu ale okamžitě odpovědělo několik dobrodinců a navrhli mu, že jednou z možností je i čtení knih.

 

@dr.karanr 10-3-2-1 to sleep quick! #learnontiktok #schoolwithdrkaran #lifehack #sleep ♬ Steven Universe - L.Dre

 

 

KAM DÁL: Dcera zemřela po použití deodorantu. Matka nyní varuje před "chromováním".

Klíčová slova: