Generál Pavel je darem z nebes. Proč to vládní koalice nechápe a ignoruje své voliče?

Prezident Petr Pavel s podpisem novelizace zákona vládu pár hodin napínal
  |   analýza

Generál Petr Pavel oznámil svou kandidaturu na Pražský hrad mezi prvními. Byl by pro Česko dobrým nástupcem prezidenta Zemana i přesto, že mu věhlasné renomé kazí jeho členství v KSČ? Velká část voličů vládní pětikoalice si to myslí, jejich političtí představitelé o tom však přesvědčeni nejsou. Proč Petr Fiala a spol. nevyužijí generálův potenciál vysoké volitelnosti, i když se evidentně trápí s hledáním vlastního společného kandidáta? 

Dny Miloše Zemana v roli hlavy státu se pomalu chýlí ke konci. Kdo bude jeho nástupcem, je ovšem otázkou za milion bludišťáků. Expremiér Andrej Babiš svou kandidaturu stále nepotvrdil, přestože už vyjel na velké turné po republice. Pořídil si k tomu luxusní obytňák a také účet na instagramu. Pokud se nakonec do boje o Pražský hrad opravdu zapojí, je téměř jisté, že právě on bude tím, kdo jasně postoupí do druhého kola. Kdo další má v prezidentské volbě zaděláno na úspěch? 

Zajímavým vyzyvatelem ostatních, nepříliš zářivých kandidátů, by mohl být odborový předák Josef Středula. „Může být vhodným kandidátem pro levici a na základě obecných měřítek může být i zajímavou osobností pro širší veřejnost. Ale takto teoreticky úspěšných kandidátů dokážeme vymyslet více. V případě odboráře Středuly nejsem přesvědčen, že je dostatečně známý a navíc podpora od Miloše Zemana je v současné době spíše polibkem smrti než efektivní pomocí,“ míní politolog Jan Charvát.

Generál proti ideologii

Mnohem více než jméno šéfa odborů rezonuje v seznamu těch, kdo se zapojí do prezidentského klání, jméno generála Petra Pavla. Muže, jehož vojenská kariéra patří k těm nejpříkladnějším ve světovém měřítku, sympaťáka, který vzbuzuje vesměs kladné emoce. Jediné, co mu kazí image téměř dokonalého prezidentského kandidáta, je jeho členství v KSČ.

Do strany vstoupil v roce 1985 a tento svůj kariérní přešlap již několikrát velmi otevřeně vysvětlil. Například v obsáhlém rozhovoru pro Blesk.cz generál Pavel uvedl: „Bylo to rozhodnutí, na které s odstupem času a s tím, co vím dnes, rozhodně pyšný nejsem. Zároveň ale vím moc dobře, že jsem osobně svým rozhodnutím nikomu neublížil, že jsem svým rozhodnutím nikoho nepoškodil... Pokud jde o symbolickou omluvu společnosti, za to moje chybné rozhodnutí z mládí, tak si myslím, že těch posledních 30 let, které jsem věnoval budování bezpečnější České republice, je dostatečným důkazem toho, na jakých hodnotách stojím a o co mi jde. V žádném případě jsem nikdy nezneužil nějaké výhody, která by plynula z mého členství ve straně. Tehdy jsem byl vychováván v prostředí, ve kterém nebylo členství ve straně nic nenormálního, a znal jsem spoustu lidí, kteří byli členy strany, ale přitom to byli lidé ryzího charakteru, kterých jsem si vážil nebo vážím dodnes, a i proto jsem se na to tehdy nedokázal dívat jednoznačně negativně.“ 

Ani otevřenost v této otázce a jasné vysvětlení Petra Pavla ohledně svého čtyřletého angažmá v komunistické straně, spojeného především s kariérou a touhou stát se výsadkářem, nejsou pro mnoho pravicových politiků přijatelná. Škraloup mu nehodlají odpárat a jeho cestu na Pražský hrad za žádnou cenu nepodporují. A to i navzdory svým voličům, kteří si naopak cení Pavlova jednání na rovinu a jeho následná vojenská kariéra je přesvědčila o tom, že předlistopadový vroubek lze v jeho případě přehlédnout. Proč to nedokáží vládní politici a nevyužijí situaci k tomu, aby se postavili za silného kandidáta, který by měl s jejich podporou neoddiskutovatelnou šanci uspět? „Prezidentský kandidát Petr Pavel je darem z nebes, ale vládní strany si to nechtějí přiznat,“ vysvětlil pro čtidoma.cz politolog Jan Charvát.

„Z mého pohledu existují pouze dvě možná vysvětlení. Buďto má koalice v rukávu někoho, koho chce pro prezidenstkou volbu použit, ale to tedy upřímně netuším, koho. Neboť v prezidentské volbě hledáte kandidáta, pro kterého zvedne ruku 51 % voličů. Ale spíše je generál Petr Pavel pro pětikoalici nepřijatelným z ideologických důvodů. Mají pocit, že nemohou podporovat člověka, který má za sebou komunistickou minulost. A má zkušenost je taková, že specificky ODS, TOP 09 a možná i KDU-ČSL jsou strany výrazně ideologické a ideologie je pro ně tím hlavním rámcem, kterým se od reálně existujícího světa vzdalují,“ vysvětlil pro čtidoma.cz politolog Jan Charvát.

Jan Charvát, politolog
- je odborným asistentem na Katedře politologie IPS Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a současně působí i na Katedře politologie a filozofie na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
- vystudoval politologii na FSV UK v Praze a politickou sociologii na Högskolan Dalarna ve Švédsku
- mezi hlavní oblasti jeho odborného zájmu patří politický extremismus, sociální patologie a politické subkultury a český politický systém

Tím i jasně odpověděl na to, proč strany vládní koalice nereflektují ohlasy svých voličů. Ti totiž nemají podle nesčetných reakcí na sociálních sítích s osobností generála Pavla problém, a naopak je liknavost vůči jeho potenciálu v prezidentských volbách jimi volených politiků velmi zlobí. Politika vládních stran stojí na morálce a "čistých rukou", a přitom je evidentní, že tento aspekt zajímá tak maximálně deset procent jejich voličů. A ve finále se ukáže, že ty čisté ruce ani jedna strana stejně nemá. Nicméně antikomunismus v tomto specifickém prostředí velmi rezonuje, a proto je generál téměř neprůchozí,“ říká politolog.

Koho nabídnou vládní strany? 

Dělá tímto postojem vládní pětikoalice zásadní chybu v rámci předvolebního boje o prezidentské křeslo? A může vytáhnout z rukávu kandidáta kalibru vojenského generála s celosvětovým renomé a věhlasem? „Předpokládám, že existují dohody uvnitř pětikoalice a stále ještě probíhají jednání. A teprve až se domluví, že se nejsou schopni domluvit, navrhnou zřejmě každá strana kandidáta svého. Jde totiž částečně o politickou prestiž, ale také o politický marketing, neboť potřebujete, aby se o vaší straně mluvilo. Ale najít ho není vůbec snadné. Proto tedy vyslovím nahlas ještě jednu možnost, kterou vládní strany mají. A to tu, že se za několik týdnů přeci jen dostane na pořad dne generál Petr Pavel. Zástupci vládních stran řeknou, že vyslyšeli hlas lidu, a generála v prezidentské volbě podpoří, i přesto, že to není úplně jejich volba,“ dodává politolog Jan Charvát. 

Zdroj: twitter.com, blesk.cz, instagram.com

KAM DÁL: Okamura se bojí Babiše, jeho hodiny nenávisti se budou stupňovat.

Klíčová slova: