Pálení žáhy může být příznakem rakoviny

Mezi příznaky rakoviny jícnu patří mimo jiné i pálení žáhy a problémy s trávením
  |   zajímavost

Zejména u rakoviny je důležité vznik nemoci odhalit včas. Toto onemocnění se totiž dělí na různá stadia podle toho, jak se šíří tělem. V prvním stadiu má pacient největší šance na přežití, je tedy nutné sledovat její možné symptomy.

Rakovina může vznikout téměr na jakékoliv části těla, výjimkou není ani jícen. Rakovina jícnu začíná zhoubným bujením na vnitřní stěně trubice, které může vzniknout po celé její délce, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Tento druh rakoviny je šestým nejčastějším na světě.

Největší procentuální zastoupení má tato diagnóza zejména v zemích, kde je častým problémem obezita, nezdravé stravování a kouření tabákových výrobků.

Mezi symptomy této nemoci patří mimo jiné:

  • problémy s polykáním
  • bolesti nebo tlak na hrudi
  • kašel
  • pálení žáhy
  • problémy s trávením
  • ztráta tělesné hmotnosti

Na tyto symptomy by si měli dát pozor zejména kuřáci, lidé trpící obezitou a ti, co konzumují nadměrné množství alkoholu. Vyšší riziko vzniku rakoviny jícnu ale mají také lidé trpící gastroezofaegální refluxní chorobou a pacienti, kteří procházejí radiační terapií.

Pravděpodobnost vzniku této nebezpečné choroby zvyšuje také několik zdánlivě neškodných zvyků. Patří mezi ně mimo jiné i časté pití horkých nápojů nebo nedostatek ovoce a zeleniny ve stravě.

V pozdějších stadiích může tento druh rakoviny způsobit celou řadu nepříjemných zdravotních problémů. Patří mezi ně prudká bolest, krvácení jícnu a neschopnost polykat.

V rámci zvýšení šancí na úspěšnou léčbu a vyhnutí se nepříjemným zdravotním potížím je nutné zareagovat na symptomy poukazujícími na vznik tohoto druhu rakoviny okamžitě.

Zdroj: Mayo Clinic

KAM DÁL: Doktor vysvětlil snadnou 10-3-2-1 metodu na lepší spánek.

Klíčová slova: