Putin je šílenec, ale jaderné zbraně nepoužije. Důvody, proč nenapadne Finsko, jsou také logické

Putinova armáda páchá na Ukrajině neuvěřitelná zvěrstva, Lena o tom raději nechce mluvit
  |   rozhovor

NATO by se mohlo rozrůst o Švédsko a Finsko. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg potvrdil, že pokud skandinávské země požádají o zrychlené řízení, bude jim vyhověno. Strach z Ruska je při pohledu na dění na Ukrajině logický. Podle Vladimira Putina jde ale o problém, který bude Moskva řešit. Nebo nebude muset, protože Turecko rozšíření Severoatlantické aliance neschválí?

Ruský prezident na summitu Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti prohlásil, že s Finskem ani Švédskem nemá jeho země žádný problém, ale „rozšíření vojenské infrastruktury Severoatlantické aliance na jejich území by byla potíž“. Podle něj bude Rusko „reagovat adekvátním způsobem“, až uvidí reálné hrozby, které na území dosud neutrálních států vzniknou.

V podobném duchu se podle agentury Reuters vyjádřil i ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov. „Neměli by si dělat iluze, že se s tím jednoduše smíříme. Je to další vážná chyba s dalekosáhlými důsledky.“ Komentátor státní televize Rossija 1 už dokonce hovořil o použití jaderných zbraní.

Rozšiřování NATO je samozřejmě zásadním tématem i na půdě Evropské unie. Tím spíš, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že „diplomaté z obou skandinávských zemí ani nemají jezdit do Turecka vyjednávat o záměrech svých vlád“. Na pohled "z Bruselu" jsme se zeptali europoslance a místopředsedy KDU-CŠL Tomáše Zdechovského.

Vstup Finska a Švédska do NATO - není to červený hadr na býka, bylo nutné postupovat takto rychle?
Od Finska, které sousedí s Ruskem, je to logický krok. Putin je agresor a patří do Haagu. Nikdo neví, co chystá. Zítra se probudí a bude hlásat, že Finsko a Švédsko jsou nacistické a že tam musí provést speciální operaci. Putin je nebezpečný šílenec, který navíc vlastní jaderné zbraně. Musíme v Evropě působit kompaktně. NATO je obranná aliance, která zaručuje bezpečí svým členům. Do konfliktu s NATO vstoupit určitě nechce, to by pro něj byla konečná.

Tomáš Zdechovský
- poslanec evropského parlamentu
- od roku 2020 místopředseda KDU-ČSL
- působil jako krizový manažer a mediální analytik
- vystudoval magisterské obory pastoračně sociální asistent a pedagog volného času 
- absolvoval i bakalářský obor politická komunikace na Papežské salesiánské univerzitě v Římě
- vystudoval magisterský obor mediální studia a žurnalistika v Brně

Dá se čekat nějaká výraznější reakce Ruska?
Rusko bude křičet a vyhrožovat, ale to je asi tak všechno. Putin moc dobře ví, že Finsko by byl tvrdší protivník než Ukrajina. Finsko má už navíc vypracovaný plán pro případný útok ze strany Ruska.

Šelma zahnaná do kouta se může uchýlit k často nepředvídatelným a sebevražedným kouskům - jak moc je reálné, že Putin zahnaný do kouta použije jaderné zbraně?
Myslím si, že by uvažoval nad jejich použitím, kdyby se Rusko ocitlo ve velké defenzivě, kdyby bylo zahnané do kouta. Putin ale musí vědět, že v případě použití jaderného arzenálu končí. To je prostě no go. Tohle by svět neskousl.

Kreml se nechal slyšet, že vstup Finska a Švédska do NATO vnímá jako ohrožení Ruska. Není tedy čas poslat vojska NATO na Ukrajinu a ruskou invazi ukončit? 
NATO je obranná aliance, která je připravena zakročit v případě napadení svého člena. Věřím, že Ukrajina zvládne porazit Rusko s dodávkami zbraní ze Západu. Budeme jí pomáhat, jak budeme moci, ale přímý vstup NATO do konfliktu by znamenal riziko jaderné války, které chce celý svět zabránit.

Kdy reálně skandinávské země do NATO vstoupí? A co když by je někdo napadl před tímto datem?
Jejich členství se bude chtít uspíšit, do té doby by měly dostat záruku ochrany od NATO, protože určitá agrese ze strany Ruska hrozí. I když si nemyslím, že by Putin mohl bojovat na dvou frontách zároveň. Ruská armáda není úplně ve stavu, kdy by si mohla dovolit tříštit své síly.

Proti vstupu Finska a Švédska do NATO se ozval turecký prezident. Podle něj země hostily velký počet teroristických organizací. I když už se zdá, že "vychlad", měl by šanci něco změnit?
Generální tajemník Jens Stoltenberg sice o víkendu uvedl, že by Turecko nemělo nadále blokovat vstup států do NATO. Podle posledního prohlášení Erdogana to ale vypadá na pravý opak. Přesto stále doufám, že se vše brzy diplomatickou cestou vyřeší a Finsko a Švédsko do NATO vstoupí.

Bude se NATO v dohledné době ještě rozšiřovat směrem na východ, je tato snaha?
Aliance má 30 členských zemí, ale spolupracuje s ní dalších 40 zemí. Ukrajině bylo přislíbeno členství v NATO už v roce 2008, od té doby se to ale neposunulo. Chyběl plán kroků. Víme, proč se to nepohnulo. Rusko s tím nesouhlasilo. Ukrajina by si do aliance přála patřit, ale aktuálně bojuje o svoje území, které, pevně věřím, že uhájí.

KAM DÁL: Putinovi evidentně dochází možnosti, na přehlídce mu zbylo jen lhaní. A kam zmizel Gerasimov?

Klíčová slova: