Zemřel Josef Abrhám. Neměl to s herectvím lehké, ale nevzdal se

Poprvé si ve filmu zahrál v roce 1961, jednalo se o studentský film Věry Chytilové s názvem Strop
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

V pondělí v podvečer zemřel ve věku 82 let jeden z nejznámějších českých herců Josef Abrhám. Trpěl vážnými zdravotními problémy, které ho ke konci jeho života upoutaly na invalidní vozík. V paměti všech jeho fanoušků ale zůstane navždy mladým a energickým elegánem, který dokáže okouzlit jakoukoliv ženu jak na filmovém plátně, tak i mimo něj.  

Již dlouhou dobu se na veřejnosti příliš nepohyboval, po smrti své životní lásky Libuše Šafránkové, kterou přežil jen o necelý rok, se z veřejného života stáhl úplně. Informaci o jeho smrti potvrdil deníku Blesk herec Jan Kačer, který se ze smutné události ještě nevzpamatoval.

Lidé na něj nejčastěji vzpomínají jako na šarmatního Vránu z oblíbené komedie Vrchní, prchni. Se sukničkářem Vránou toho ale Josef Abrhám moc společného neměl, celý život prožil s jednou ženou, a to s Libuší Šafránkovou, která si v komedii zahrála roli ustarané Heleny Vránové.

Zazářil ale mimo jiné i v roli doktora Blažeje v Nemocnici na kraji města, v komediích Marečku, podejte mi pero, Kulový blesk nebo právě Vrchní, prchni, kde podle mnohých své komediální herecké umění dotáhl k dokonalosti.

Jeho hereckou budoucnost málem zhatil kádrový posudek, kvůli kterému se nemohl přihlásit na žádnou hereckou školu. Josef Abrhám se ale naštěstí nevzdal a osud mu to nakonec několikanásobně vynahradil.

Kvůli posudku se musel nejdříve uplatnit jako dělník. Na vysokou školu se mohl přihlásit teprve až po náročné práci v rodinné cihelně. Nakonec se ale přes Vysokou školu múzických umění v Bratislavě dostal až na DAMU.

„Hrál jsem s panem Marvanem, Vojtou, Pivcem, Smolíkem, Högerem, Lukavským a Štěpánkem. To mi osud vynahradil za všechny ty potíže!“ uvedl herec v rozhovoru pro E15.

Hned po vojenské službě, kterou si odbyl v pražském Vinohradském divadle po boku hereckých velikánů té doby, začal hrát v tehdy začínajícím divadle s názvem Činoherní klub. Volbou Činoherního klubu pořádně zariskoval, odmítl totiž kvůli němu nabídku do Národního divadla, nakonec se mu to ale vyplatilo mnohem více, než čekal. Poznal tam totiž svou manželku Libuši Šafránkovou, se kterou poté strávil celý svůj život.

Zdroj: Blesk, E15

KAM DÁL: Vyděšená žena varuje: V dopravní zácpě auto vždy zamykejte

Klíčová slova: