Eva Burešová se v seriálu ZOO topí v dluhové pasti. Jak se vyhnout exekutorovi v reálném životě?

V seriálu jí hází klacky pod nohy expřítel Kamil
  |   analýza

Viky Janečková se topí v seriálu ZOO v dluzích. Skoro každý díl u ní brzy ráno zvoní exekutor a přijde si pro částku za zapomenutou pokutu nebo cokoliv jiného. Máte své závazky pod kontrolou? Správně nastavený rozpočet a rozumné hospodaření je jedním z kroků, jak udržet svůj bankovní účet vyrovnaný. Nesplacené závazky pro vás představují riziko exekuce do budoucna a ohrožují vaši bankovní historii. Co pro sebe můžete udělat?

Viky si v seriálu hlavu s dluhy neláme. Když přijde exekutor, pokrčí rameny, a ačkoliv má tři práce a snaží se vše splácet, za což patří scenáristům velký dík, vždy jí pomůže kamarád Marek. Vždy je však lepší problémům předejít než prosit druhé, aby vám pomohli s jejich řešením.

Dluh je povinnost

Půjčit si je lehké, splácet už o něco těžší, říkaly už naše babičky. Každý, kdo má dluh, s ním musí ve svém měsíčním rozpočtu počítat. Vězte, že pokud nebudete řádně splácet své závazky, v registru kvůli tomu budete mít škraloup pěkně dlouho. Abyste mohli řádně platit, musíte mít vyšší příjmy než dluhy. To, co vyděláte, vám musí pokrýt vaše výdaje. Viky má v seriálu tři práce, aby mohla své závazky platit. Pokud už v takové situaci jste, musíte udělat maximum pro její zvládnutí.

Sestavení měsíčního rozpočtu vám může mnoho napovědět. Pečlivě si evidujte vaše pravidelné výdaje i ty jednorázové (oprava pračky, lékař nebo třeba nové boty). Sestavte si také přehled všech svých měsíčních příjmů. Zde můžete uvést výplatu, brigádu, dávky či pravidelné finanční dary. I zde rozlišujte stálé příjmy (výplata) a ty jednorázové (finanční dar k narozeninám). Tak zjistíte, kde můžete ušetřit a na co vám nezbývá. Rozpočet pravidelně aktualizujte, ať máte přesný přehled, kde vám peníze zbytečně mizí. Dejte si pozor na zapomenuté závazky. U Viky několikrát zazvonil exekutor kvůli nezaplacené pokutě. Tato zapomenutí vás mohou vyjít pořádně draho.

Půjčujete si vlastně od sebe

Ačkoliv vám půjčku poskytne banka či jiná nebankovní instituce, mějte na paměti, že ve skutečnosti jste to vy, kdo si bude muset v budoucnu ukrojit ze svého pohodlí a příjmu, aby dluh splatil. Pečlivě zvažujte, na co si půjčujte. V některých případech se při půjčce do 50 000 Kč nemusí dokládat potvrzení od zaměstnavatele, stačí pouze výpis z účtu či výplatní páska, a tak je půjčka na telefon či počítač ještě o něco lehčí.

Viky v seriálu létá z jedné práce do druhé, aby vydělala na své závazky. Místo toho, aby cestovala nebo šetřila na vlastní bydlení, případně si tvořila finanční rezervu. Myslete na to, když si budete půjčovat. Pokud je pro vás půjčka nezbytností, pečlivě si přečtěte smlouvu. Jaké jsou úroky, kolik zaplatíte? Obsahuje smlouva smluvní pokuty? Jakým způsobem bude půjčka vymáhána, pokud se dostanete do prodlení se splátkami? Dáváte do zástavy své bydlení? 

Exekuce, co s tím?

Pokud vám přišlo rozhodnutí od soudu, zjistěte, zda je vykonatelné. Tu informaci vám poskytne právě soud, který rozhodnutí vydal. Pokud je, hrozí vám exekuce. I v případě vašeho nesouhlasu pro vás může být výhodnější částku zaplatit a celou věc řešit následně. Poraďte se se svým advokátem nebo v dluhové poradně. 

Pokud už v exekuci jste, často je výhodnější zaplatit ji celou už na začátku, tedy předtím, než začne soudní exekutor exekuci provádět. Pokud si nevíte rady, obraťte se na advokáta.

Zdroj: exekuce.justice.cz, jednací řád a vyhláška o postupech při výkonu exekuční činnosti

KAM DÁL: Pamatujete na jeho šílené běsnění? První Američan vydaný do Česka Kevin Dahlgren vyvraždil brněnskou rodinu.

Klíčová slova: