Je Orbán hrdina, nebo ho má Putin v hrsti? Češi si o takovém premiérovi mohou nechat jen zdát

V roce 1989 obdržel Orbán stipendium od Soros Foundation, nadace amerického finančníka George Sorose v anglickém Oxfordu, kde studoval na Pembroke College
  |   analýza

Kvůli opakované vládě Viktora Orbána mají Maďaři 7. nejhorší kupní sílu v EU. Když většina Evropy vyjadřovala podporu napadené Ukrajině, Orbán vyrazil do Moskvy utužovat vztahy s Vladimirem Putinem. Odmítá embargo na ruskou ropu, nebojí se zastropovat ceny pohonných hmot přesto, že některé pumpy pak raději zavřou, než aby prodávaly levněji. Dělá prospěchářskou a populistickou politiku? Nebo má "jen" na mysli blaho obyvatel své země a neleze Evropské unii do zadní části těla?

Orbánovo vítězství v parlamentních volbách jde na vrub jím ovládaným médiím (stejně jako v Rusku). Přestože byl zvolen už počtvrté (u moci je od roku 2010 a je nejdéle vládnoucím politikem v EU), ve své slavnostní řeči tvrdil, že „největším úkolem nové vlády bude řízení maďarské ekonomiky.“ Sám po sobě má co napravovat, vždyť Maďaři mají 7. nejhorší kupní sílu v EU. Jeho chvástání levnou naftou se tak nedá brát příliš vážně. 

Staronový premiér během projevu také kritizoval Brusel, orgány Evropské unie podle něj každý den zneužívají moc. Napsala to agentura Reuters s tím, že Maďarsko má ale v následujících letech dle Orbánových slov místo uvnitř evropského bloku.

Jaký je cíl jeho politiky?

Maďarsko je momentálně s Evropskou unií "na kordy". Přes slíbenou výjimku blokuje návrh embarga na ruskou ropu, odmítá dodávat zbraně na Ukrajinu, Brusel zemi obviňuje z porušování zásad právního státu. Orbán sklízí kritiku, ale i obdiv. „Myslí na své lidi. Ne jako Fialova vláda, která se stará jen o Ukrajince. Škoda, že takového Orbána nemáme také u nás,“ řekl Čtidoma.cz Ondřej Kohoutek, který pracuje v Ostravě jako obchodní zástupce.

Podle Tamáse Richárda Bodokyho, šéfredaktora maďarského nezávislého online média Atlatszo, využil Viktor Orbán k vítězství ve volbách nejen média a státní rozpočet, ale také ruskou agresi na Ukrajině. Svoji politiku přizpůsobuje výsledkům veřejného mínění. Převzal státní média, změnil ústavu, manipuluje s lokální politikou, má kontrolu nad policií. Podobnost s Vladimirem Putinem je tak zřejmá. Oba ovládají média, jejich popularita je tak logicky velmi vysoká.

Není to přitom zdaleka ojedinělý názor. „Cílem jeho politiky je rozkvět Maďarska, rodné země jeho voličů, na tom nevidím nic špatného. V praktickém slova smyslu naplňuje slova Matky Terezy: "Jestli chceš změnit svět, jeď domů a miluj svou rodinu,"“ vysvětluje Čtidoma.cz ekonom a politolog Roman Pilíšek.

Politickou sebevraždu neplánuje

Orbán od začátku konfliktu na Ukrajině nepřerušil vazby s Vladimirem Putinem, které léta pracně budoval. Jeho pozice na domácí scéně je neotřesitelná, uvažuje ryze pragmaticky. „Přesně taková je maďarská politika. Staví na budování prosperity vlastní země. Je schopna se tvrdě vymezit proti válce a zároveň v maximální možné míře ochránit svoje občany před jejími důsledky,“ uvažuje Pilíšek. Odborník také upozorňuje, že Maďarsko přijalo 700 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Podle průzkumu think-tanku Századvég jsou dvě třetiny Maďarů proti ropnému embargu a tři čtvrtiny proti dodávkám zbraní. „Postavit se proti těmto číslům by se rovnalo politické sebevraždě.“ Tu Orbán spáchat rozhodně nehodlá. Tím spíš, že v letošních parlamentních volbách ustál "hon" šesti stran, které se spojily i přes názorovou odlišnost za jediným účelem – dostat jeho hlavu.

Co sleduje? To ví jen on a jeho blízcí

Pro Orbána není problém sáhnout pro podivná slova, zatím dokáže vystihnout, co jeho lidé chtějí slyšet. Směrem ven to může vypadat všelijak, což mu nevadí. Jako když nedávno tvrdil, že jedním z důvodů, proč embargo na ruskou ropu není možné, je "fakt", že Maďarsku bylo odebráno moře za Rakouska-Uherska. Jeho země tak podle něj nemůže dopravovat ropu tankery odjinud.

Co Viktor Orbán sleduje, o co mu jde? To asi ví jen on sám a jeho nejbližší okolí. „My vidíme pouze ekonomické a politické výsledky jeho rozhodnutí. Navzdory koronaviru a následné ekonomické krizi, zaznamenalo Maďarsko v roce 2021 rekordní růst HPD ve výši 6,5 %, společně s udržením inflace na 5,2 %,“ předkládá čísla Pilíšek, zakladatel společnosti Zlaté rezervy.

Rusko dávno obrátilo pozornost jinam

Podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjárta by navrhovaný zákaz dodávek ropy ohrozil bezpečnost Maďarska a zruinoval národní hospodářství. „Ministr například po Evropské komisi chce, aby předložila návrh, který by Maďarsku kompenzoval 55-60% nárůst cen pohonných hmot, který by embargo způsobilo. V situaci, kdy máme v ČR nejrychleji rostoucí ceny pohonných hmot v Evropě, se nám o tomto přístupu zatím může jenom zdát,“ uvažuje Pilíšek.

Za zmínku určitě stojí skutečnost, že Maďarsko je například většinovým majitelem druhé největší sítě čerpacích stanic v ČR s 306 pobočkami (největší je polský PKN Orlen - bývalá Benzina), kde má 7% podíl i český ČEZ. Je třeba si uvědomit, že žádná válka netrvá věčně. Skončí i ta na Ukrajině.

Pak se Orbánovi může velmi hodit, že nehodil Putina přes palubu. „Západní svět ostrakizuje Rusko dlouhodobě, ve velkém pak minimálně od roku 2014. Rusko se podle toho zařídilo a obrátilo svou pozornost jinam, například k Indii nebo Číně. Otázka má tedy výrazný ekonomický aspekt jak dovnitř do Maďarska, tak vůči maďarské ekonomické expanzi v rámci Evropy.“

EU nedokáže vymáhat svá nařízení

Doma je Orbán jednička, má silnou pozici. Ale v Evropě? Evropská komise před pár dny oznámila, že proti Budapešti zahajuje disciplinární řízení kvůli narušování pravidel právního státu. Zemi tak hrozí, že přijde o všechny peníze z unijních fondů.

Co by se muselo stát, aby Evropská unie vyloučila Maďarsko? Je to vůbec možné? „Upřímně, nevím. Evropská unie funguje na mnoha různých úrovních. Na všeobecné ideové úrovni je jednotná. Na úrovni praktické vymahatelnosti svých idejí však funguje na bázi individuálních výjimek, které si ten který stát pro sebe vyjedná,“ upozorňuje ekonom.

Pro příklady není třeba chodit daleko - uhlíková neutralita EU do roku 2050 - zatímco Česká republika se dohadovala ohledně jaderné energetiky, Polsko se prostě nepřipojilo - a dostalo výjimku. EU již od roku 2018 vyhrožuje Maďarsku odebráním hlasovacích práv za "erozi demokratických norem". „Tlačí tak vládní stranu Fidesz k europarlamentní frakci Evropa národů a svobody, kde je například Marine Le Pen nebo Matteo Salvini. Paradoxně tak mohou mít tyto aktivity zcela opačný výsledek,“ doplnil pro Čtidoma.cz Roman Pilíšek.

Zdroje: Századvég, Hungarytoday, Wall Street Journal, European Commission

KAM DÁL: Vysoký cholesterol: Lékařka radí, jakým potravinám se vyhnout a předejít infarktu a mrtvici. Rizikem jsou i grilovačky.

Klíčová slova: