Pusťte nás na ně! Tak jsme Piráty pustili, jenže oni zmizeli

Pirátská strana od vstupu do vlády není mediálně příliš vidět
  |   glosa

Víte někdo něco o Pirátech? Existují ještě? A mohla bych je vidět? Nejmenší vládní strana vyklidila mediální pole a stala se neviditelnou, což jí do budoucna rozhodně nepomůže.

Piráti měli vždycky skvělý tah na branku. Mladí, pracovití ajťáci, kteří vypadali, že se nezakecají a mají recepty na kde co, byli ještě nedlouho před parlamentními volbami žhavými favority na vítězství, když už ne nad Babišem, tak aspoň v rámci pětikoalice. Pak se stalo několik věcí, jejichž výsledkem bylo, že Piráti dostali jen čtyři poslanecká křesla.

Strana najednou stála před rozhodnutím, zda jít do opozice, či se podílet na vládě Petra Fialy. Obě varianty měly svá rizika, ale Piráti si správně vyhodnotili, že v opozici s Babišem a Okamurou fakt nebudou vypadat dobře. Piráti v internetovém hlasování zvolili vládní cestu a udělali dobře. Tím ale dobré zprávy skončily.

Ministr Lipavský je taky pirát?

Piráti, jak známo, mají tři ministerstva. Na zahraničí se pro mnohé nečekaně dobře činí Jan Lipavský, jenže si ho s pirátskou stranou nikdo příliš nespojuje. Mediálně působí jako solitér a plusové body pro Piráty zkrátka nepřináší. Vybavit si fakt, že Lipavský je pirát, dělá problémy i zkušeným politickým komentátorům.

 

 

Ještě hůř je na tom Ivan Bartoš, toho času předseda Pirátské strany, ministr pro místní rozvoj, místopředseda vlády pro digitalizaci. Ten Ivan Bartoš, který byl miláčkem médií, který dokázal velmi přesvědčivě hovořit v televizi i zdatně komunikovat na sociálních sítích, se mediálně doslova vypařil. Vůbec to neznamená, že třeba dělá špatnou politiku, ono to z pohledu běžného diváka vypadá, že nedělá nic. Jak už jsme psali mnohokrát, v politice není důležité, jaké věci jsou, ale jak vypadají.

Neviditelný ministr nejnudnějšího resortu

To by si měl vzít k srdci hlavně třetí do party … mimochodem, víte z hlavy, kdo to je? Nevadí, to neví nikdo. Jan Šalomoun je ministr pro legislativu, což je z podstaty asi nejmíň sexy resort, o kterém běžný člověk neví, že vůbec existuje. Šalomouna tudíž nikdo nezná, ostatně má mediálních výstupů jako šafránu, takže na jeho agendu a jméno si rozhodně voliči nevzpomenou, až se budou rozmýšlet, komu hodit svůj hlas.

Jediný, kdo má na sobě dennodenně nálepku Pirát, je pražský primátor Zdeněk Hřib. Na toho prší kritika za kde co, momentálně nejvíce za dopravní situaci v hlavním městě, kterou v těchto dnech výrazně zkomplikovala rekonstrukce Barrandovského mostu. Je jedno, jestli je oprava nutná či nikoliv, lidé nadávají na Piráta Hřiba a straně to politicky rozhodně nepomáhá.

Haló, budíček!

Je možné, že Piráti se ještě nevzpamatovali z volebního masakru, při kterém málem ztratili všechny poslance. Možná jsou ještě omráčení, třeba probíhá nějaká vnitřní diskuse, co a jak dál. Jenže doba nepočká, máme tu zásadní období pro celou zemi, za humny zuří brutální válka, inflace letí kamsi do neznáma, ekonomické a sociální otřesy se dají očekávat co nevidět. Do toho Babiš vyrazil v karavanu objíždět venkov a Alena Schillerová nasadila lidový kroj. Kde jsou v této době Piráti? Pustili jsme je na ně a oni… zmizeli?

KAM DÁL: Vládní koalice se vzpouzí a nechce podpořit generála Pavla na post prezidenta

Klíčová slova: