Nejlepší domácí zmrzlina: Jak na to, abychom z mrazáku nevyndali kamennou hmotu, ale nadýchaný krém?

Nebaví vás čekat, až kamenná zmrzlina trochu rozmrzne? Není to vůbec nutné...
  |   zajímavost

Konečně je opravdu teplo a každému určitě přijde k chuti zmrzlina - ať už ovocná, vanilková, čokoládová nebo jakákoliv jiná. Pokud ji ale chceme jíst hned po vyndání z mrazáku, často se musíme potýkat doslova s kamennou hmotou. Jak zajistit, abychom se co nejrychleji dostali k ledové pochoutce? Je na to několik snadných triků… 

První, co každého jistě napadne, je nechat zmrzlinu trochu "ohřát" po vyndání z mrazáku. Takový postup je samozřejmě nejlepší, na druhou stranu vyžaduje jistou dávku sebekontroly a také trpělivosti - podle velikosti zmrzliny asi 10 - 15 minut. Ještě lepší je ale vyčkat o několik desítek minut déle a z mrazáku přeložit zmrzlinu do chladničky, kde dostane ideální konzistenci sice až přibližně po půl hodině, zato by ale měl být celý obsah kelímku nebo vaničky stejně chladný, a tedy také dobře nabíratelný. Jistě, že jsou to tak jednoduché rady, že na ně určitě přijde každý, jenže zkoušeli jste třeba zmrzlinu “rozmrazit” v mikrovlnce? 

Nebojte se mikrovlnky

Na mikrovlnku si už hned tak někdo netroufne v obavě, že během několika sekund získá spíše zmrzlinový koktejl než tuhou hmotu. Není to ale pravda v momentě, kdy nastavíme ten nejnižší stupeň a vaničku zmrzliny necháme uvnitř jen přibližně půl minuty. Po těchto několika vteřinách si už můžeme v klidu pochutnávat a ani děti nebudou dlouho netrpělivé. 

Nejlepší je prevence...

Rozmrazovat “kamennou” zmrzlinu bychom tedy dokázali, ale v ideálním světě bychom ji měli vyndat už z mrazáku ve stavu, který si přejeme. Jak docílit toho, aby byl krém po vytažení z chladu ihned připraven k nabírání tak, že se nebudeme muset bát o osud naběračky? Jednoduše, jen je potřeba před vložením do mrazáku udělat jeden jednoduchý krok. Na vině tvrdosti zmrzliny je totiž přístup vzduchu k povrchu mražené hmoty, čemuž nezabrání ani papírový ani nejistě těsnící plastový obal. A tak zkrátka ještě před tím, než vložíme zmrzlinu do chladu, vyklopíme obsah vaničky do igelitového sáčku a do mrazáku ji uložíme buď jen v sáčku, nebo ji i s ním vrátíme do původního obalu. Sáček ale musíme dobře utěsnit, jinak by naše snažení samozřejmě nemělo žádný smysl. 

Triky pro nejlepší domácí zmrzlinu

Možná se chystáte začít si vyrábět zmrzlinu doma, abyste se vyvarovali nejrůznějších přídavků, které rozhodně konzumovat nemusíme. Pak jistě přijde vhod několik dobrých rad odborníků, které zajistí tu nejlepší chuť a vám titul zmrzlináře roku. Které drobnosti to jsou? 

  • Tak za prvé: smiřme se s tím, že smetanová zmrzlina bez smetany prostě vyrobit nejde. Tedy ne ta dobrá. Jakákoliv náhražka nízkotučným mlékem se nám vymstí v podobě ledových krystalků. S těmi kaloriemi navíc se zkrátka budeme muset vyrovnat.
  • Za druhé: opravdu dobrou zmrzlinu nikdy nevyrobíme ve špatně vymrazeném zmrzlinovači. Nádobu na výrobu zmrzliny je dobré umístit do mrazáku ideálně den předem. Stejně tak směs, kterou do zmrzlinovače nalijeme, by neměla mít pokojovou teplotu, ale musí být opravdu chladná. Pak teprve můžeme uvažovat o budoucím úspěchu. 
  • A nakonec: Pokud chceme mít zmrzlinu opravdu lehoučkou a hebkou, nemůžeme naplnit zmrzlinovač až po okraj.  Ideální je, aby tekutá směs dosahovala maximálně do 2/3 nádoby, aby bylo možné dosáhnout provzdušnění hmoty. Po vymíchání je třeba zmrzlinu, i když už je chladná a vypadá dobře, odložit alespoň na několik hodin do mrazáku. Potom už ale bude připravená pro rodinu i pro návštěvy ta nejlepší zmrzlina, na kterou se budou všichni rádi vracet!

Zdroj: The Kitchen, Allrecipes

KAM DÁL: Eva Burešová se v seriálu ZOO topí v dluhové pasti. Jak se vyhnout exekutorovi v reálném životě?

Klíčová slova: