Osobní bankrot: Jak postupovat, když vám dluhy přerostou přes hlavu a věřitelé klepou na dveře?

Dalším řešením může být insolvence
  |   zajímavost

Osobní bankrot by měl být vždy krajním řešením, jak se zbavit svých závazků. Na druhou stranu může být velmi nápomocný těm, kteří už nevědí kudy kam. Co to vlastně je a kolik vás bude stát?

Pojem osobního bankrotu zlidověl, v zákoně ho však nenajdete. Zákon jej nazývá oddlužením. A aby došlo k oddlužení, musíte po schválení insolvenčního návrhu splatit během 5 let alespoň třetinu svých závazků. Nově je také možno využít jeho zkrácenou variantu, která je v délce 3 let, za předpokladu, že za tuto dobu splatíte alespoň 60 % svých závazků. Tato časová varianta se tak hodí spíše pro ty, jejichž dluhy ještě nejsou tak vysoké.

Bankrot je stanovený způsob v rámci insolvenčního řízení, jakým se dlužníci zbavují svých dluhů a věřitelé získávají alespoň část ze svých pohledávek. Těch, kterých by se za normálních okolností možná ani nedočkali. Výsledná částka se totiž rozděluje procentuálně podle přihlášených věřitelů, také záleží, zda jde o zajištěného či nezajištěného věřitele. Jednoduše řečeno, zda jste při dluhu něčím ručili. To vám přesně, s ohledem na vaši situaci, vysvětlí advokát.

I insolvenčnímu správci musí dlužník měsíčně platit

Insolvenční návrh podává obvykle dlužník, který má více věřitelů a pohledávky minimálně 30 dní po splatnosti. Soud může rozhodnout ve dvou variantách. Buď povolí oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty, nebo zpeněžení majetku. Ve třetím případě návrh zamítne z různých důvodů, které má k dispozici – např. by nedošlo k žádanému uspokojení věřitelů. 

Když povolí oddlužení plněním splátkového kalendáře, je dlužník povinen po stanovenou dobu odevzdávat částku, kterou vydělá, kromě nezabavitelného minima. Zároveň také může být přistoupeno k prodeji majetku. Tomu, kdo se o celou insolvenci dlužníka stará, se říká insolvenční správce. Ten pravidelně aktualizuje dlužníkovy příjmy a dává soudu zprávu o plnění splátkového kalendáře, případně zprávy o prodeji majetku. Za svou činnost dostává správce odměnu, která je stanovena vyhláškou.

Cílem bankrotu je co nejvyšší možné uspokojení věřitelů. Rovněž ale i ochrana dlužníka, který pokud plní stanovenou dobu své povinnosti, je mu po skončení insolvenčního řízení zbytek dluhů odpuštěno a má šanci na nový začátek.

 

Prodej majetku má několik podmínek

Pokud insolvenční správce přistoupí k prodeji majetku, je ze zákona zakázán prodej takzvaného obvyklého vybavení domácnosti. Tam patří například lednička nebo pračka. Tyto věci přicházejí v úvahu, pokud překročí obvyklou cenu. Pokud půjde o luxusní produkt, ze kterého může insolvenční správce zaplatit sebe i věřitelům, zřejmě půjde z domu.  

Mějte na paměti, že ani televize či auto k obvyklému vybavení domácnosti nepatří, a tak může za určitých podmínek insolvenční správce přistoupit k jejich prodeji. 

Zdroj: insolvenční zákon, mesec.cz

KAM DÁL: Chladnokrevní vrazi důchodců manželé Stodolovi: Co se tenkrát opravdu stalo?

Klíčová slova: