Ucpaný nos a zarudlé oči: Lékařka radí, jak bojovat s alergií

S alergií na pyl vám pomůže dokonce i správné načasování procházky
  |   zajímavost

Pylová sezona je v plném proudu a řadu z nás trápí nepříjemné příznaky alergie. Rozhodně ale není potřeba zůstávat doma. Krásné jarní počasí si můžete užít i s alergií na pyl, stačí jen dodržovat několik pravidel, radí MUDr. Ludmila Mazylkinová.

Alergie je přehnanou reakcí těla na látky, které se kolem nás běžně vyskytují. To, že trpíte alergií, zjistíte velmi lehce.

Alergická reakce se může projevovat následovně:

  • vodnatá rýma
  • ucpaný nos
  • kýchání
  • dušnost
  • podráždění pokožky
  • tlak za očima
  • svědění a pálení sliznic
  • zarudlé oči
  • bolest hlavy v oblasti čela

Tyto příznaky se objevují v případě kontaktu s látkou, na kterou jste alergičtí, může jít o poletující pyl, určitý druh jídla, dokonce i o kosmetické přípravky a další. Výše zmíněné symptomy jsou sice velmi nepříjemné, ale ve většině případů naše zdraví nijak vážně ohrozit nemohou, to ale neplatí vždy.

„Mohou vzniknout i závažné alergické reakce ohrožující život jedince, například anafylaktický šok. Nejčastěji se jedná o potravinovou či lékovou alergii a často i o reakci na včelí či vosí bodnutí,“ upozorňuje MUDr. Mazylkinová, vrchní praktická lékařka společnosti MOJE AMBULANCE.

Naštěstí ale existují způsoby, jak alergie léčit. Pokud na sobě tedy pozorujete její příznaky, je ideální co nejdříve navštívit specialistu na tento druh zdravotních problémů a zahájit léčbu.

„Při podezření na alergii doporučuji vždy návštěvu alergologa, aby udělal patřičné testy a provedl i profylaxi vzniku alergie, což se u nás v ambulanci praktických lékařů nedělá,“ vysvětluje MUDr. Mazylkinová.

Také je potřeba dodržovat několik zásad. V případě určitých potravin je poměrně lehké se alergenu zcela vyhnout, u některých druhů alergií je to ale zkrátka nemožné. Do této skupiny patří mimo jiné i alergie na pyl. Rozhodně to neznamená, že byste měli zůstat zavření doma, je ale nutné vystavení se pylu minimalizovat.

Klíčem je načasování

Nejlepším časem na procházku je ráno nebo kdykoliv těsně po dešti, tehdy je totiž pylu ve vzduchu méně. Příznaky můžete zmírnit také tak, že se ihned po příchodu domů převléknete a osprchujete se hned večer, ne až ráno. Zajistíte tak, aby vám doma nepoletoval pyl usazený na oblečení a nezůstal vám na obličeji či vlasech.

Tato opatření je také ideální doplnit léky na alergii. „Všeobecně doporučuji užívat antihistaminikum již před pozorovaným obdobím vzniku obtíží a užívat jej pravidelně po celou dobu projevů. Samozřejmě je důležité se alergenům ve větší míře nevystavovat, což ale v případě pylů nelze, platí to spíše u potravinových nebo třeba lékových alergií,“ říká MUDr. Mazylkinová.

Zdroj: MOJE AMBULANCE

KAM DÁL: Pálení žáhy může být příznakem rakoviny.

Klíčová slova: