Samice chobotnice samy sebe vyhladoví, zmrzačí a ubijí k smrti

Samice chobotnic páchají sebevraždu po nakladení vajec
  |   zajímavost

Samice chobotnic páchají sebevraždu, a to obzvláště děsivým způsobem. Narážejí do skály, trhají si kusy kůže, pojídají vlastní chapadla. Jsou naprogramovány tak, že po nakladení vajec musí co nejdříve zemřít.

Vědci objevili u chobotnic toto šílené chování a dokonce našli i jeho příčinu. Poté, co chobotnice naklade vajíčka, dochází v jejím těle ke změnám v produkci a využití cholesterolu, což následně zvyšuje produkci steroidních hormonů.

Nastane jakýsi biochemický posun, který ji zahubí. Přesto jsou vědci stále dost zmatení, protože takové projevy sebedestrukce nejsou v živočišné říši běžné. Vlastně nikdo neví, jaký je důvod tohoto chování. Mezi teorie patří myšlenka, že dramatické projevy vlastní smrti odlákávají predátory od vajíček nebo že tělo matky při sebevraždě uvolňuje do vody živiny, které vyživují vajíčka.

Smrtící chemický koktejl

Studie psychologa Jeroma Wodinského z Brandeisovy univerzity zjistila, že původ tohoto sebezničení spočívá v optických žlázách. Je to vlastně celý soubor žláz v blízkosti očí chobotnic, který je ekvivalentem hypofýzy u lidí. Wodinsky zjistil, že pokud se přeruší nervy vedoucí k oční žláze, matka chobotnice se začne chovat úplně jinak. Normálně opustí svá vajíčka, začne znovu přijímat potravu a žije dalších čtyři až šest měsíců. Chobotnice běžně žijí jen jeden rok, takže jde o významné prodloužení života.

Každopádně chování samic chobotnic je jedno z nejděsivějších v živočišné říši. Způsobovat si smrtelná zranění nárazem do skály, trhat si zaživa vlastní chapadla, nepřijímat potravu až do úplného vyhladovění, to jsou skutečně drsné metody - a to se jinak mezi zvířaty děje leccos. Chemický koktejl, který se vytvoří ve žlázách chobotnice, způsobí, že doslova zešílí. Buďme rádi, že podobně nejsou naprogramovány samice rodu Homo Sapiens.

Zdroj: livescience.com

KAM DÁL: Nejodolnější živočich na světě přežije radiaci i vakuum, nelze ho zabít.

Klíčová slova: