Největší chyba při péči o orchideje. Jak často je zaléváte?

Orchidej phalaenopsis stačí zalévat jen jednou týdně
  |   zajímavost

Orchideje jsou jedním z nejkrásnějších druhů květin. Řadě z nás ale tyto rostliny nevydrží naživu ani několik měsíců. Specialistka na péči o tento druh květin prozradila, že za to může jedna častá chyba.

Sara Rittenhausen se živí pěstováním orchidejí. Její rodina v tomto oboru podniká již po dobu neuvěřitelných 70 let. Moudra týkající se péče o orchedeje se tak v její rodině nejspíše předávají z generace na generaci a každý pěstitel k nim přidá několik nových tipů a triků. Dalo by se tedy říci, že Sara ví o správné péči o tyto květiny první i poslední.

Většina z nás je přesvědčená o tom, že orchideje jsou jedny z nejnáročnějších květin a že udržet tyto rostliny naživu je téměř nadlidský úkol. Opak je ale pravdou, podle Sary je „péče o orchideje poměrně snadná“.

Existuje hned několik druhů orchidejí, tím nejčastějším je orchidej phalaenopsis. Skvěle se totiž hodí do většiny domů. „Tento druh orchideje je nám hodně podobný, také miluje teplé a útulné prostředí,“ prozradila expertka.

Řada majitelů těchto elegantních rostlin ale dělá jednu zásadní chybu, která ve většině případů dříve nebo později vede k hnilobě na kořenech rostliny a následně i k jejímu uhynutí. Přitom ale není nic snadnějšího než tuto chybu napravit. Řeč je totiž o nadměrném zalévání orchidejí.

„Tou největší chybou je, že je lidé zalévají příliš často. Jejich kořeny pak zůstávají příliš vlhké a začínají hnít,“ vysvětlila Sara.

Tento druh orchideje, který najdete ve většině domácností, které tyto květiny vlastní, totiž příliš vody nepotřebuje. V přírodě roste orchidej phalaenopsis na stromech, s vysokou a dlouhotrvající vlhkostí v půdě tedy vůbec nepřichází do kontaktu.

Tento druh orchidejí stačí zalévat pouze jednou za týden.

 

Zdroj: BBC

KAM DÁL: Polévková dieta se stala hitem. Proč je tak oblíbená?

Klíčová slova: