Nepoužívejte ústní vodu hned po čištění zubů, varuje lékařka

Ideální je používat ústní vodu po jídle
  |   zajímavost

Většina z nás používá ústní vodu pro vypláchnutí hned poté, co si vyčistíme chrup zubní pastou. Zubařka ale varuje, může to totiž vést ke vzniku zubního kazu. Prozradila, kdy je tedy ten správný čas na použití ústní vody.

Používání ústní vody ihned po čištění zubů kartáčkem může podle zubařky Anny Peterson způsobit nepříjemné problémy s chrupem.

„Používání ústní vody hned po čištění chrupu může vést ke vzniku zubního kazu,“ prozradila lékařka ve videu.

Doktorka ve videu také vysvětlila, proč tomu tak je. Ústní vodou si totiž po čištění z chrupu smyjete zubní pastu, která obsahuje vysoké množství fluoridu. Tato látka funguje jako účinná prevence proti zubnímu kazu.

 

„Ústní voda obsahuje mnohem nižší koncentraci fluoridu a na to, aby náš chrup ochránil před cukry ve stravě, to zkrátka nestačí,“ varovala.

„Já ale proti ústní vodě nejsem, dokonce ji doporučuji svým pacientům, rozhodně jim ale neříkám, aby si zuby vyplachovali hned po čištění,“ pokračovala zubařka.

Podle expertky je ideální používat ústní vodu během dne vždy po jídle. Tímto způsobem vám přinese ty největší benefity. Nesmyje tak ze zubů vysoce koncentrovaný fluorid, který se nachází v některých zubních pastách, a naopak vaše zuby ochrání. Vypláchnutím ústní vodou po jídle můžete vzniku zubního kazu předejít.

K tomu, aby vás ústní voda před kazy ochránila co nejlépe, je také nutné po vypláchnutí ústní dutiny několik desítek minut nejíst.

„Je také důležité, abyste nejméně 30 minut po použití ústní vody nejedli a nepili,“ dodala Peterson.

 

@annapetersondental Too many people are still doing it #GetGrafting #dentistry #fyp #lgbtq #lifestylechangestartsnow ♬ Inspiration - WavebeatsMusic

 

Zdroj: TikTok/@annapetersondental

KAM DÁL: Lékařka radí, jak vybrat opalovací krém: Stačí faktor 30?

Klíčová slova: